Radikális iszlamisták a saját lánya előtt öltek meg egy ugandai lelkipásztort

Egy kelet-ugandai körzetben iszlám szélsőségesek azzal vádoltak meg egy 58 éves keresztény lelkipásztort, hogy „hitetlen, aki ártott Allah vallásának”, mert nem volt hajlandó a templomát lerombolni egy mecset közelében.

Muszlim férfiak hosszú késekkel hadonászva támadtak a lelkészre a lánya szeme láttára, aki a jelentések szerint elmenekült a helyszínről, hogy bejelentse a bűncselekményt a rendőrségen – számolt be a Christian Post.

Három hagyományod muszlim öltözetet viselő férfi ölte meg Stephen Lugwire lelkészt, miközben 23 éves lányával, Brenda Lugwire-rel az állatai legelőjén sétált Namutumbában a többségében muszlimok lakta Nangonde körzetben – jelentette a Morning Star.

A férfiaknál hosszú kések voltak s az egyikük azt kiabálta, hogy Lugwire lelkész „kafir”, vagyis hitetlen, aki ártott Allah vallásának – idézte a lap lányt. Az egyik férfi azt kiabálta az apjára: „Mondtuk neked, hogy távolítsd el a templomot, amely a mecsetünk közelében van, de te nem hallgattál az üzenetünkre. Ma Allah haragjával fogsz szembenézni”.

„Ekkor az egyik támadó egy nagy bottal fejbe vágta az apámat, és ő elesett” – mondta Brenda Lugwire. Egy másik férfi késsel vágta meg, miközben a nő rémülten elmenekült.

A gyilkosságot követően a gyanúsítottak egy gazdag, csak Shamimu néven azonosított muszlim nő otthonában kerestek menedéket, akit később letartóztattak.

Hozzátartozói szerint a muszlim nő a következőket mondta a rendőrségnek: „Allah szolgái azért mentek be a házamba, hogy levegyék a rajtuk lévő ruhákat, mert azok vérben áztak, és azt mondták, hogy megöltek egy hitetlent, ezért Allah meg fogja jutalmazni őket, mivel prófétájuk nyomdokaiba léptek. Továbbá a lelkész nem tisztelte Allahot azzal, hogy nem volt hajlandó lerombolni a templomot, amely a mecset közelében állt, azzal a tevékenységével együtt, hogy megnyerte a tagjaikat a kereszténységnek”.

Az eset október végén történt, de a híroldal nem tud róla, hogy három férfit elkapták volna.

Két nappal a pásztor temetése néhány egyháztag a környékbeli mecset és más muszlimok ingatlanjainak lerombolásával torolta meg a pásztoruk megölését. „Ha a rendőrség és a helyi vezetők nem avatkoznak közbe, az egész falu lángba borulhatott volna” – mondta egy tisztviselő.

Míg Ugandában a lakosság többsége keresztény, egyes keleti és középső régiókban nagyobb a muszlimok aránya.

A Pew-Templeton Global Religious Futures Project szerint Uganda lakosságának mintegy 11,5%-a muszlim. A régióban gyakoriak a fegyveres támadások és az áttértek meggyilkolása.

„A radikális iszlám befolyása folyamatosan növekszik, és a többségi muszlim határvidéken sok kereszténynek súlyos üldöztetéssel kell szembenéznie, különösen azoknak, akik áttérnek az iszlámról” – jegyzi meg a Voice of the Martyrs adatlapja.

Haredi férfinak álcázott Hamász-terrorista lövöldözött a Siratófalnál, egy halott

A biztonsági erők gyorsan reagáltak a támadásra és 32 másodpercen belül likvidálták a terroristát.