Moszkva szerint Ukrajna „orosz fenyegetéssel” provokál

Nem zárható ki, hogy provokációkísérletek történnek majd Ukrajnában az állítólagos orosz inváziós fenyegetés alátámasztására – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője vasárnap a Rosszija 1 televízióban vasárnap bemutatott nyilatkozatában.

Peszkov szerint „mesterséges hisztériakeltés” zajlik.

„Olyanok vádolnak bennünket azzal, hogy szokatlan katonai tevékenységet folytatunk a saját területünkön, akik az óceánon túlról áthajtották ide a fegyveres erőiket. Vagyis az Egyesült Államok. Ez nem nagyon logikus és nem nagyon tisztességes” – nyilatkozott a szóvivő.

Peszkov ismételten arra figyelmeztetett, hogy a délkelet-ukrajnai válság erőszakos megoldására tett kísérletek a legsúlyosabb következményekkel járnának.

„Ukrajna valószínűleg újabb kísérletet tesz arra, hogy erőszakkal kezdje megoldani problémáját. Hogy újabb katasztrófát okozzon magának és mindenkinek Európában” – mondta. Úgy vélekedett, hogy Ukrajna valószínűleg a Fekete-tengeren zajló NATO-gyakorlat fedezékében próbálja majd meg elérni célját.

Alekszandr Grebenkin, az orosz biztonsági tanács titkárának helyettese a Rosszijszkaja Gazeta című kormánylapnak nyilatkozva azt mondta, megnőtt a kockázata annak, hogy ukrán szakszolgálatok és radikális szervezetek provokációt kövessenek el az Ukrajnától 2014-ben elcsatolt Krím félszigeten, valamint gazdasági célpontok ellen az Azovi- és a Fekete-tengeren. A tisztségviselő szerint megnőtt a határon átnyúló bűnügyi tevékenység, különösen ami az illegális fegyver-, robbanóanyag-, kábítószer- és üzemanyagkereskedelem csatornáinak megszervezését illeti, és felélénkült az ukrán dezinformációs tevékenység is.

Grebenkin azt mondta, hogy az orosz államhatár egyes szakaszain fegyveres konfliktusok és incidensek veszélye fenyeget, az Egyesült Államok és szövetségesei által gyakorolt nyomás megnövekedése miatt.

„Az utóbbi időben a NATO-országok katonai és egyéb tevékenységének jelentős felélénkülését tapasztaljuk a Fekete-tenger és az Azovi-tenger medencéjében, nyugati irányban és a sarkvidék régiójában” – mondta.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő vasárnapi Telegram-bejegyzésében rámutatott, hogy a NATO, miközben agresszív magatartással vádolja Oroszországot, Észtországban tart hadgyakorlatot. A szóvivő szerint az észt terület hídfőállást jelent az orosz határok közelében a szövetség számára, és az efféle célja az, hogy a NATO „mesterséges feszültséget keltsen Oroszország közelében”.

Ukrán kémfőnök: Oroszország január végén készül megtámadni Ukrajnát

Budanov szerint tévesek azok a feltételezések, hogy az évnek ebben az időszakában a brutális időjárási viszonyok visszatartják az oroszokat a támadástól.