Kyle Rittenhouse: „Támogatom a BLM mozgalmat”

Kyle Rittenhouse, a tinédzser, akit múlt héten felmentettek a gyilkosság vádja alól, miután tavaly Kenoshában, az ottani zavargások idején lelőtt két embert, most azt mondta, hogy támogatja a Black Lives Matter (BLM) mozgalmat.

„Nem vagyok rasszista ember. Támogatom a BLM mozgalmat”

– mondta Rittenhouse a Fox News műsorvezetőjének, Tucker Carlsonnak adott interjúban.

„Támogatom a békés tüntetést”

– mondta a tinédzser az interjú átirata szerint.

„Hiszem, hogy változásra van szükség. Úgy gondolom, hogy sok az ügyészi visszaélés, nem csak az én esetemben, hanem más ügyekben is. Egyszerűen elképesztő látni, hogy egy ügyész mennyire ki tud használni valakit”.

Az esküdtszék pénteken mind az öt vádpontban, köztük a szándékos emberölésben is ártatlannak találta Rittenhouse-t, miután a védőügyvédek azzal érveltek, hogy Rittenhouse önvédelemből cselekedett, amikor lelőtte a 36 éves Joseph Rosenbaumot és a 26 éves Anthony Hubert.

Rittenhouse egy harmadik személyt is megsebesített a lövöldözés során, amelyre azután került sor, hogy a tinédzser Illinois-i otthonából Kenoshába utazott. Kyle azt mondta, hogy csak segíteni akart megvédeni az üzleteket a nyár elején, a színesbőrű Jacob Blake lelövését követő zavargásoktól.

A Rittenhouse-ügy – így esett szét egy hamis média narratíva

Kyle Rittenhouse esetét felkapta a média, és rasszizmusról szóló narratívába helyezte, ami aztán a tárgyalás során összeomlott. Hajdú Tímea összefoglalója az ügyről.

Rittenhouse ítélethirdetését a hétvégén széles körben ünnepelték a konzervatívok, akik közül sokan a felmentő ítéletet a fegyverviselési-jogok és a törvényes önvédelem győzelmeként értékeltek. Sok liberális ezzel szemben úgy látta az ítéletet, mint amely veszélyes precedenst teremt.

Az ítéletet követően országszerte számos tüntetés tört ki .

Rittenhouse a Tucker Carlsonnak adott interjújában leírta azt a félelmét, amelyet elmondása szerint a lövöldözéshez vezető konfrontáció során érzett.

„Mindenkinek elmondtam ott, hogy mi történt”

– mondta.

„Mondtam, hogy meg kellett tennem. Egyszerűen megtámadtak. Szédültem. Hánytam. Nem kaptam levegőt.”

Rittenhouse könnyekben tört ki a vádlottak padján, és összeesett, amikor az esküdtszék vezetője pénteken felolvasta az ítéletet.

„Az esküdtszék helyes ítéletet hozott”

– mondta a Carlsonnak adott interjú korábban közzétett részében.

„Az önvédelem nem törvénytelen”.

Nem tetszett nekik a Rittenhouse-ügy ítélete, porig akarták égetni a helyi rendőrőrsöt

Tiltakozások voltak az Egyesült Államok nagyvárosaiban, miután a bíróság jogos önvédelemre hivatkozva minden vádpont alól felmentette a 18 éves Kyle Rittenhouse-t.