Nem tetszett nekik a Rittenhouse-ügy ítélete, porig akarták égetni a helyi rendőrőrsöt

Szórványos tiltakozások voltak az Egyesült Államok nagyvárosaiban péntek este óta, Portlandben a történteket zavargásnak minősítették, miután a bíróság jogos önvédelemre hivatkozva minden vádpont alól felmentette a 18 éves Kyle Rittenhouse-t, aki két embert agyonlőtt, egy harmadikat pedig megsebesített a wisconsini Kenoshában tavaly egy antirasszista tüntetésen.

A USA Today amerikai lap arról számolt be szombaton, hogy azok a várakozások nem váltak valóra, amelyek az ítélet miatt erőszakot és káoszt vizionáltak, bár érkeztek hírek rongálásról a megmozdulásokon.

A lövöldözés helyszínén, Kenoshában a kormányzó a Nemzeti Gárda 500 tagját helyezte készenlétbe még az ítélet kihirdetése előtt, de a tiltakozások békések maradtak.

Portlandben, Oregon államban zavargásnak minősítették a tiltakozáson történteket, miután 10-20 ember megpróbált betörni a helyi rendőrkapitányság épületébe, hogy „porig égesse”. Egy embert őrizetbe vettek. New Yorkban is több százan tiltakoztak, egy autó szélvédőjét verték be. Chicagóban néhány tucat ember vonult utcára az ítélet miatti felháborodásból.

Joe Biden amerikai elnök úgy reagált az ítéletre, hogy az őt is haraggal és aggodalommal tölti el, de tisztában kell tartani az esküdtszék döntését.

A Rittenhouse-ügy – így esett szét egy hamis média narratíva

Kyle Rittenhouse esetét felkapta a média, és rasszizmusról szóló narratívába helyezte, ami aztán a tárgyalás során összeomlott. Hajdú Tímea összefoglalója az ügyről.