Autó hajtott felvonuláson részt vevők közé Wisconsinban. MEGRÁZÓ VIDEÓ

Személyautó hajtott egy karácsonyi felvonulás résztvevői közé vasárnap az Egyesült Államokban, a Wisconsin állambeli Waukesha városában, több mint húszan megsérültek, a gyanúsítottat elfogták – közölte a helyi polgármester és a rendőrség.

Dan Thompson helyi rendőrfőnök legfrissebb tájékoztatása szerint egy gyanúsítottat őrizetbe vettek. A városvezetés később Twitteren közölte, hogy öten haltak meg, de a halálos áldozatok száma még növekedhet.

A súlyos incidens helyi idő szerint nem sokkal délután öt óra előtt történt a Milwaukeetól 32 kilométerre nyugatra található Waukeshában.

A rendőrfőnök hangsúlyozta, hogy egyelőre nem lehet tudni, hogy az incidens terrorcselekménynek minősül-e. A történtek hátterét egyelőre homály fedi, így az a kérdés sem tisztázott, hogy az autót szándékosan vezették-e a tömegbe.

A tűzoltóság arról számolt be, hogy 11 felnőttet és 12 gyereket kellett kórházba szállítani.

Andy Ngô 🏳️‍🌈 on Twitter: „You can hear screams in this video as people react to the vehicle driving through the Christmas parade in #Waukesha, Wisc. pic.twitter.com/ODUj34r4yv / Twitter”

You can hear screams in this video as people react to the vehicle driving through the Christmas parade in #Waukesha, Wisc. pic.twitter.com/ODUj34r4yv

Shawn Reilly polgármester a WITI hírtelevíziónak nyilatkozva elmondta, hogy tudomása szerint már elhárult a veszély.

A helyi rendőrség megerősítette, hogy rendőrségi művelet van folyamatban, s felszólította a lakosokat, hogy kerüljék el a belvárost.

A CBS amerikai hírtelevízió regionális adója, a Channel 58 szemtanúkra hivatkozva közölte, hogy lövések is eldördültek.

A közösségi médiában megjelent felvételek szerint egy piros színű utcai terepjáró hajtott hátulról a felvonulóknak. Egy másik videón az látható, hogy a rendőrök tüzet nyitottak az útakadályon áttörő járműre.

Graphic footage a red SUV rammed into members of a marching band during holiday parade in Wisconsin

🇺🇸🚨 – BREAKING: Multiple people were killed in a car ramming attack during the Waukesha, Wisconsin Holiday Parade. At least 20 others were injured. One su…

„Ahogy az épületek között sétáltunk, (…) láttuk az utcai terepjárót áthajtani padlógázzal a felvonulás útvonalán. Aztán hangos csattanást hallottunk és az elütött emberek fülsiketítő sírását és sikolyát” – mondta Angelito Tenorio, a közeli West Allis egyik városi tanácstagja. Megerősítette, hogy az elgázoltak között gyermekek is voltak.

A Twitteren több felvételen is látható volt, hogy a rendőrség és a mentők nagy erőkkel vonultak ki a helyszínre.

Friss: A helyi média közlése szerint a gyanúsított elkövető  Darrell E. Brooks egy 39 esztendős, afro-amerikai férfi.

A gyanúsított adatlapja. Fotó: PM

A férfit két napja engedte el óvadék ellenében a rendőrség, de korábban már többször ült börtönben.

A britek radikalizáció-ellenes programjában már több a szélsőjobboldali, mint az iszlamista

Az elmúlt években egyre nagyobb aggodalomra adott okot a tizenévesek szélsőjobboldali radikalizálódása.