A britek radikalizáció-ellenes programjában már több a szélsőjobboldali, mint az iszlamista

Az adatok szerint a szélsőjobboldali ideológiák első alkalommal előzték meg az iszlamista szélsőségességet a brit kormány radikalizálódás elleni programjában – írja a The National News.

A Preventhez küldött esetek mintegy 25 százaléka, azaz 1229 eset a 2020 áprilisától 2021 márciusáig tartó évben szélsőjobboldali radikalizálódás gyanúja miatt történt – közölte a belügyminisztérium.

Ugyanebben az időszakban az iszlamista radikalizálódást jelző beadványok száma az esetek 22 százaléka, vagyis 1064 jelentés volt.

A szélsőségesség elleni küzdelemre irányuló Prevent-program az elmúlt években támadások kereszttüzébe került, mivel azzal vádolták, hogy igazságtalanul a muszlimokat veszi célba.

Júniusban egy 11 éves muzulmán fiú szülei jogi lépéseket tettek, miután egy tanár félrehallotta, hogy a fiú „fegyvereket” mondott az „alamizsna” helyett, és a tudtuk nélkül a Prevent programba utalta.

A Prevent célja, hogy megvédje az embereket a radikalizálódástól.

A koronavírus okozta korlátozások hatására a 2016-os nyilvántartás kezdete óta először csökkent a beutalások száma. Összesen 4915-öt tettek, ami 22 százalékkal kevesebb, mint tavaly.

A vegyes, bizonytalan vagy tisztázatlan ideológiájú emberek beutalása az összes beutalás több mint felét tette ki, 2522-et.

„Hazafiak”, „iszlamofasizmus”, antiszemitizmus — nácikra vadásznak a brit seregben

Magas rangú brit katonai vezetőknek osztottak ki útmutatókat arról, hogyan kell kiszúrni a szélsőjobboldaliakat soraikban.

A túlnyomó többség, azaz 88 százalék férfi, a leggyakoribb életkor 15 és 20 év közötti volt.

Az elmúlt években egyre nagyobb aggodalomra adott okot a tizenévesek szélsőjobboldali radikalizálódása.

Szeptemberben az MI5 főigazgatója, Ken McCallum azt mondta, hogy a tizenévesek jelenléte „növekvő tendencia az MI5 terrorizmusellenes ügyeiben”.

Egy idén közzétett tanulmány szerint a szélsőséges nézetek országszerte elterjedtek az osztálytermekben.

A University College London Institute of Education által készített jelentés szerint a kutatók által megkérdezett tanárok többsége azt mondta, hogy hallotta, amint a diákok szélsőjobboldali szélsőséges nézeteket fogalmaztak meg az osztályteremben, valamint „szélsőséges nézeteket a nőkről” vagy iszlámellenességet.

A jelentés szerint a megkérdezett tanárok csaknem mindegyike találkozott „gyűlöletkeltő szélsőségességgel” rasszista nézetek formájában az osztályteremben.

„A Prevent továbbra is létfontosságú eszköz a korai beavatkozáshoz és a védelemhez”

– mondta a Belügyminisztérium szóvivője.

„Nem hagyjuk, hogy a szélsőségesek vagy terroristák gyűlöletet terjesszenek vagy eltereljék a figyelmet, a Prevent továbbra is fontos eszköz marad, amely segít eltéríteni az embereket a bajtól”.

Az iszlamista „magányos farkas” merénylő mítosza

Sir David tragikus halála ellenére is elérhető a radikális iszlám legyőzése Nagy-Britanniában. De ennek eléréséhez ki kell dobnunk a minden támadás után felhánytorgatott tévhiteket – véli Ayaan Hirsi Ali.