A liverpooli robbantás botránya — miért felejtik el az emberek ilyen gyorsan a terrort?

Liverpoolban egy iraki menedékkérő nőket és kisbabákat akart felrobbantani, de mivel csak magát sikerült megölnie, egy héttel később már senkit sem érdekel a dolog – írja Tom Slater a Spiked Online főszerkesztője. 

„Szerencsénk volt” – ezt mondta az egyik nyomozó a héten, amikor újabb részletek derültek ki a liverpooli női kórház előtt elkövetett robbantásról. Emad al-Swealmeen, a 32 éves iraki menedékkérő, akinek szerencsére csak öngyilkosságot sikerült elkövetnie múlt vasárnap, állítólag golyóscsapágyakkal pakolta meg házilag készített robbanószerkezetét.

A rendőrség szerint véletlenül robbanhatott fel, egy érzékeny detonátor miatt. Az, hogy a repeszekkel teli bomba egy taxi hátsó ülésén robbant fel, néhány méterre egy anyákkal és újszülöttekkel teli kórháztól, kísérteties bepillantást enged abba a borzalomba, amely történhetett volna.

A robbantás a CCTV felvételén.

Öt nappal később azonban a robbantás már csak egy hír a sok közül a brit sajtóban. A héten a miniszterelnöki kérdések során egyetlen kérdést sem tettek fel a liverpooli robbantással kapcsolatban – írja Slater.

„Vajon tényleg az magyarázza ezt a fülsüketítő csendet, hogy sikertelen volt a terrortámadás ? Tényleg csak egy kollektív „Hú, ez közel volt!” a megfelelő válasz arra, hogy valaki megpróbált nőket és csecsemőket felrobbantani, de szerencsére nem sikerült, mielőtt továbblépünk más, nyilvánvalóan sürgetőbb ügyekre? Csak egy olyan társadalomban, amely szinte teljesen elvesztette az erkölcsi érzékét okozhat ilyen megdöbbentő csendet és önelégültséget a legkiszolgáltatottabb polgárok ellen elkövetett tömeggyilkossági kísérlet”

– írja a szerkesztő.

„Múlt hónapban egy hivatalban lévő képviselő meggyilkolása arról váltott csak ki vitát, hogy a parlamenti képviselők milyen bántalmazó üzeneteket kapnak az interneten” – írja Slater, aki szerint a politikusok mindent megtettek, hogy ne kelljen a tényleges gyilkosságról, és a tényleges fenyegetésekről beszélni.

Az elkövető fotója.

A cikk kifejti, hogy sok minden még nem derült ki a támadással kapcsolatban. A házi készítésű bomba használata, az időzítés, a bomba felrobbanása egy perccel a kétperces csend előtt, kezdettől fogva úgy tűnt, hogy iszlamista támadásra utal. A nyomozók szerint egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy Swealmeen kapcsolatban állt volna terrorista csoporttal, és azt gyanítják, hogy „magányos farkas” volt, aki az interneten radikalizálódott. A férfi korábban mentális betegségben szenvedett, és hét évvel ezelőtt elkülönítették, mert nyilvánosan késsel hadonászott.

Néhány évvel ezelőtt áttért a kereszténységre is, amire a Twitteren sokan már-már örömmel ugrottak rá. A legutóbbi leleplezés, miszerint áprilisban, a ramadán idején – nagyjából akkor, amikor a bombát kezdte építeni – minden nap látogatta a helyi mecsetet, és hogy egy héttel a támadás előtt látták imádkozni egy muszlim társával, már jóval kisebb izgalmat váltott ki – írja Slater.

Andy Ngô 🏳️‍🌈 on Twitter: „Migrant smugglers in the Middle East urge their clients to convert to Christianity so their asylum applications are more likely to be approved. The Liverpool bomber was an alleged convert as was the jihadist who slaughtered 3 gay men in Reading last year.https://t.co/jFewjeITeO / Twitter”

Migrant smugglers in the Middle East urge their clients to convert to Christianity so their asylum applications are more likely to be approved. The Liverpool bomber was an alleged convert as was the jihadist who slaughtered 3 gay men in Reading last year.https://t.co/jFewjeITeO

„A média és a politikusok meggondolatlan reflexe az, hogy ahelyett, hogy komolyan vennék a közvélemény aggodalmait, inkább elfojtják a vitát, annyira meg vannak győződve arról az obszcén elképzelésről, hogy ezeknek a kényes kérdéseknek a puszta megvitatása azt kockáztatja, hogy a fehér britek pogromot csinálnak”

– fejti ki a szerző.

„Bármit is tudunk meg erről a konkrét támadásról és annak motivációiról, a fenyegetés továbbra is egyértelmű. Ahogy az is, hogy elsősorban az iszlamista terrorizmus jelenti az igazi fenyegetést és nem pedig szélsőjobboldal” – írja Slater.

A teljes írás itt olvasható.

„Senkitől nem lehet elvárni, hogy integrálódjon a nyugati nihilizmusba és önutálatba” Ayaan Hirsi Ali a Neokohnnak

Az emberjogi aktivista és író lapunknak elmondta, hogyan vált az iszlamisták célpontjává, hogy miért nem beszél senki az iszlám civilizáció imperialista múltjáról, és miért írt könyvet a migráció és a nők elleni erőszak kapcsolatáról. Hajdú Tímea interjúja.