Továbbra is feszült a helyzet Jereván és Baku között, kiderült hányan haltak meg az összecsapásokban

Hat örmény katona vesztette életét az azeri biztonsági erőkkel lezajlott összetűzések során – jelentette be pénteken az örmény védelmi minisztérium.

    Korábban Jereván még egy halálos áldozatról adott hírt a vitatott hovatartozású Hegyi-Karabah közelében vívott harcokkal összefüggésben. Örményország szerint 13 katonája azeriek fogságába esett.

A bakui védelmi minisztérium azt közölte szerdán, hogy hét katonája esett el az előző napi harcokban.

A határon több héten át tartó, egyre fokozódó feszültséget követően a két kaukázusi ország fegyveres erői között kedden összecsapások törtek ki. Jereván kedd este bejelentette, hogy Oroszország közvetítésével sikerült ismét tűzszünetet kötni. A két fél egymást okolja az újabb erőszakért, a helyzet továbbra is feszült.

Azerbajdzsán tavaly szeptemberben indított háborút az országtól 1991-ben egyoldalúan elszakadt, majd magát függetlennek nyilvánító, örmény többségű Hegyi-Karabah enklávé és az örmények kezén lévő környező azerbajdzsáni települések visszafoglalására. A Törökország által támogatott azeri hadseregnek jelentős területeket sikerült ellenőrzése alá vonnia a hathetes háborúban. A Baku győzelmével végződő összecsapásokban a médiában ismertetett összesítések szerint legkevesebb 6500 ember vesztette életét.

A mostani összecsapások annak ellenére törtek ki, hogy a Vlagyimir Putyin orosz elnök által közvetített, a háborút lezáró tavaly novemberi tűzszünet részeként orosz békefenntartók vannak jelen a régióban.

Örmény kormányfő: Azerbajdzsáni csapatok hatoltak be Örményország területére

A miniszterelnök a történtek miatt úgy döntött, hogy meneszti a védelmi minisztert, Arsak Karapetjánt. Helyére Szuren Papikján miniszterelnök-helyettest nevezi ki.

Címlapkép: Youtube/Screenshot