Örmény kormányfő: Azerbajdzsáni csapatok hatoltak be Örményország területére

Azerbajdzsáni csapatok hatoltak be Örményország területére a két ország közötti határ keleti részén – állította Nikol Pasinján örmény kormányfő, akinek szavait sajtószolgálata idézte hétfőn.

A politikus erről az örmény biztonsági tanács ülésén beszélt, amelynek tárgya az azeri csapatok behatolása volt az örmény-azerbajdzsáni határ egyik keleti szakaszán. A megbeszélés célja az volt, hogy összefoglalják a történteket, valamint teljes körű tájékoztatást adjanak a helyzetről az örmény nyilvánosságnak.

A miniszterelnök a történtek miatt úgy döntött, hogy meneszti a védelmi minisztert, Arsak Karapetjánt. Helyére Szuren Papikján miniszterelnök-helyettest nevezi ki.

„Ez a döntés a tegnap óta zajló események elemzése alapján született”

– magyarázta a kormányfő.

A két ország közötti határon május 12. óta feszült a helyzet. Akkoriban az örmény hadsereg azt állította, hogy az azeri fegyveres erők a határ kiigazítása érdekében kíséreltek meg végrehajtani „bizonyos munkálatokat” az egyik örmény határ menti régióban, Szjunikben. Azóta mindkét fél rendszeresen jelentett incidenseket.

A Hegyi-Karabahhal kapcsolatos több évtizedes konfliktus 2020. szeptember 27-én éleződött ki újra. Azerbajdzsán nagyszabású hadműveletet indított a területébe ékelődött, örmények ellenőrizte enklávé és az örmények által megszállva tartott környező területek visszafoglalására, és hadműveletei döntően sikerrel jártak. 2020. november 9-én Vlagyimir Putyin orosz és Ilham Aliyev azeri elnök, valamint Nikola Pasinján örmény miniszterelnök nyilatkozatot írt alá, amelynek értelmében fegyverszünet jött létre a konfliktus térségében. Az örmény és az azeri fél az elfoglalt állásokban maradt, számos körzet Baku ellenőrzése alá került, és a frontvonal, valamint a Lacini-folyosó mentén orosz békefenntartókat vonultattak fel.

A tavaly őszi harcokban hatezer ember vesztette életét.

Már megint forrong a Kaukázus, heves tűzharc volt az örmények és azeriek közt

Örményország és Azerbajdzsán kölcsönösen azzal vádolta egymást vasárnap, hogy a másik tüzet nyitott a két állam határánál, a vitatott hovatartozású Hegyi-Karabah közelében.