A Rothschild-család nőtagjainak szokatlan élete

Natalie Livingstone írónő könyve a család londoni ágára és a Rothschild nők érdekes és kevéssé ismert életét mutatja be. 

Az olykor „zsidó királyi családnak” is nevezett Rothschild-dinasztia tagjai szédítő gyorsasággal emelkedtek a hatalomba, államférfiak és uralkodók bankárai és tanácsadói lettek – írja a Daily Mail.

Keveset lehet tudni azonban a Rothschild nőkről. Natalie Livingstone írónő könyve a család londoni ágára összpontosít, kezdve Nathannal, aki – nyolc évvel azután, hogy 1798-ban Frankfurtból Nagy-Britanniába érkezett – feleségül vette a gyönyörű Hannah Barent Cohent. Míg Nathant a munkán kívül más nemigen érdekelte, az angol származású Hannah ragyogó háziasszony volt, és éles üzleti érzékkel rendelkezett, gyakran adott tanácsokat Nathannak befektetésekkel kapcsolatban, és maga is folytatott jövedelmező kereskedelmet.

Ahogy egyre gazdagabbak lettek, a Rothschildok pazar partikat rendeztek a Piccadillyn álló házukban, ahol a szobákat narancsfákkal díszítették, és a vendégek hajnalig táncoltak.

Bár az antiszemitizmus  általános volt, Hannah fáradhatatlanul dolgozott azon, hogy a családot angolosítsa, és méltóságteljes képet alakítson ki róluk a nyilvánosság előtt. Egy ismerőse megjegyezte, hogy a Rothschildok pont olyanok, mint a királyi család: „Mindannyian gyűlölik egymást, de egységben vannak … a világ ellen”.

Legidősebb fiuk, Lionel feleségül vette unokatestvérét, Charlotte Rothschildot, akinek a parti-meghívásai állítólag keresettebbek voltak, mint Viktória királynőéi. Charlotte a partikat Lionel politikai karrierjének előmozdítására használta fel, és szenvedélyesen kampányolt Lionel érdekében. 1847-ben ő lett az első gyakorló zsidó, akit képviselővé választottak.

A Rothschild-asszonyok közül talán a legszokatlanabb Nica, Charles Rothschild bankár lánya volt. Amikor férje 1940-ben csatlakozott a szabad francia erőkhöz, Nica Afrikába hajózott, hogy csatlakozzon hozzá, és két évig üzeneteket dekódolt és csapatokat vezetett.

Legnagyobb szenvedélye a jazz volt, és amikor az 1950-es évek közepén Párizsban találkozott Thelonious Monk zenésszel, teljesen lenyűgözte, és követte őt New Yorkba. Mielőtt 1988-ban meghalt, azt kérte, hogy Monk Round Midnight című klasszikusát játsszák, amikor hamvait a New York-i Hudson folyó mentén szórják szét.

Nica nővére, Miriam hasonlóan rendhagyó életet élt. A bolhák tanulmányozására szakosodott zoológus lett, és igazán egy különc figura volt, akit egyszer úgy jellemeztek, mint „Beatrix Pottert amfetaminon”.

Rendkívül intelligens volt, a háború alatt beszervezték a Bletchley Parkba kódfejtőnek. Kollégáival ellentétben Miriam nem egy kényelmetlen bletchley-i kollégiumban aludt, hanem a közelben, a számos Rothschild-palota egyikében lakott.

Miriam a kertészetre is nagy hatással volt. A vadvirágok vetésének szószólója volt, és ahogy idősödött, hagyta, hogy háza és kertje zöld lombkorona alá vonuljon. Miriam volt az, aki a legjobban összefoglalta azt, ahogyan a Rothschild-asszonyok előtte éltek: „egy párhuzamos, de különálló kis világban”.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a Sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.