Fizetnie kell a virágosnak, aki nem dekorált meleg esküvőt

Nyolc év meghurcolás után a 77 éves Barronelle Stutzman megegyezett perlőivel, hogy fizet nekik 5000 dollárt, és nem viszi az ügyét a Legfelsőbb Bíróságra. 

Barronelle Stutzman jogi harca a vallásszabadságáért véget ért. Az Arlene’s Flowers virágüzlet és tulajdonosa egyezségre jutott azokkal a férfiakkal, akik beperelték őt, mert 2013-ban nem tervezett virágdíszeket az esküvőjükre – írja a Baptist Press.

Stutzman beleegyezett, hogy 5000 dollárt fizet Rob Ingersollnak és Curt Freednek – derül ki az Alliance Defending Freedom szervezet közleményéből.

„77 évesen itt az ideje, hogy visszavonuljak, és átadjam az üzletemet valaki másnak. Soha nem kellett kompromisszumot kötnöm a lelkiismeretemmel, és soha nem kellett a hitemmel szembemennem”

– írta Stutzman a levélben.

Ahelyett, hogy vallási meggyőződését megsértené, Stutzman inkább más környékbeli virágüzleteket ajánlott Ingersollnak, amikor az, mint Stutzman régi vásárlója, megkérte, hogy készítsen egy összeállítást a Freeddel 2013 márciusában tartott esküvőjére.

Először az államügyész beperelte Stutzmant. Ingersoll és Freed végül csatlakozott a perhez, amikor az ACLU is bekapcsolódott. Az ügyet több mint nyolc éven át vitatták, és nemrégiben a Legfelsőbb Bíróságig is elvitték.

A megegyezés azt is magában foglalja, hogy Stutzman lemond az ország legfelsőbb bíróságához benyújtott fellebbezéséről.

„Az ADF büszke arra, hogy Barronelle-t képviselhette – és sokan közülünk szoros barátságot kötöttek vele” – mondta Kristen Waggoner, az ADF főtanácsosa.

„Ő rakta le az alapokat, amelyek lehetővé teszik, hogy a Legfelsőbb Bíróság egy olyan ügyet tárgyaljon, mint a 303 Creative, és végérvényesen megvédje az olyan kreatív szakemberek jogait, mint Lorie Smith, Jack Phillips a Masterpiece Cakeshop-tól – akit most már harmadszor pereltek be – és sok hozzájuk hasonló, akiket a kormányzati ortodoxiának való megfelelést követelő hivatalnokok áldozatai lettek. A Legfelsőbb Bíróságnak meg kell erősítenie minden amerikai jogát arra, hogy lelkiismeretének megfelelően beszéljen és éljen.”

Az ACLU szerint Ingersoll és Freed azt tervezi, hogy a kártérítési összeget a PFLAG (Parents, Families, and Friends of Lesbians and Gays – Leszbikusok és melegek szülei, családjai és barátai) szervezetnek adományozza, és azt személyes pénzzel egészíti ki.

„Ezt az ügyet a déli baptisták évek óta figyelik és imádkoznak érte” – mondta Brent Leatherwood, az Etikai és Vallásszabadság Bizottság ideiglenes elnöke. „Bár üdvözöljük, hogy döntés született, ami azt jelenti, hogy ez a nehéz időszak véget ért Barronelle Stutzman számára, ez nem menti fel azt a sértő módot, ahogyan az állami és világi szereplők pereskedéssel vették célba őt. Szerencsére ezek a kísérletek nem sikerültek, és Barronelle lelkiismereti jogai sértetlenek maradnak.”

„A kezdetektől fogva nem kértem mást, mint a szabadságot, hogy vallási meggyőződésemnek és személyes meggyőződésemnek megfelelően cselekedhessek” – írta Stutzman. „Tisztelettel bántam azokkal, akik üldöztek engem, és azzal a meggyőződéssel, hogy ugyanazt a szabadságot akarom nekik, amit magamnak is kérek”.

Azt mondta, reméli, hogy ügye felhívja a figyelmet arra a veszélyre, „amelyet ez a növekvő intolerancia mindannyiunk számára jelent”.

Borítókép: Alliance Defending Freedom

Újra bíróság előtt az amerikai cukrász, aki nem készített tortát meleg esküvőre

A férfit ezúttal azért perelik, mert nem vállalta egy nemváltoztatást ünneplő torta elkészítését.