Újra bíróság előtt az amerikai cukrász, aki nem készített tortát meleg esküvőre

A férfit ezúttal azért perelik, mert nem vállalta egy nemváltoztatást ünneplő torta elkészítését. 

Az ügyet egy transz jogi ügyvéd viszi, aki szerint Jack Philips állami törvényeket sértett azzal, hogy visszautasította a torta elkészítését – számolt be a Christian Post. 

A perirat szerint Philipsnél egy transznemű férfi 2017-ben pont azon a napon szeretett volna nemváltoztatását ünneplő tortát rendelni, mikor a Legfelsőbb Bíróság bejelentette, hogy meghallgatja a cukrász előző ügyét.

Az első jogi huza-vona hat éven át tartott, miután Philips visszautasította, hogy elkészítse egy homoszexuális pár tortáját. A férfi lelkiismereti okokra hivatkozott. Hogy elkerülje a további pereskedést a férfi befejezte az esküvői torták készítését.

A Legfelsőbb Bíróság ugyan 2018-ban Philips javára döntött, de olyan megfogalmazást használt, amely nyitva hagyta a további hasonló perek lehetőségét.

Az újabb ügy első meghallgatását online tartották, ahol Philips ügyvédje kijelentette, hogy az eset nem a rendelő személyéről szólt, hanem a torta üzenetéről – írja az Associated Press.

A pert indító személy elmondta, hogy azért Philips cukrászdáját választotta, mert hallott az ellene szóló perről. Állítása szerint leakarta leplezni a férfit, miután az azt állította, hogy ő mindenkit kiszolgál.

2018-ban a Legfelsőbb Bíróság kimondta, hogy a hatóságok ellenségesek voltak a cukrásszal szemben. A bíróság azonban nem foglalt állást azzal kapcsolatban, hogy vallási indokkal meg lehet-e tagadni egy szolgáltatást.

New York-i törvényterv: szexuális felvilágosítás oviban, hormonterápia-oktatás általánosban

A tantervben szerepel az is, hogy nyolcadikosokat tanítsanak a rasszizmus hatásairól a szexuális egészségre.