Megkoronázták az idei „Miss Holokauszt-túlélőt” — videó

Tíz versenyző – 79 és 90 év közöttiek – lépett a kifutóra Haifa városának egyik múzeumában az éves izraeli szépségversenyen, amelyet a nácik borzalmait elszenvedett nők tiszteletére rendeznek — írja a The Jerusalem Post.

Egy 86 éves dédnagymamát koronáztak meg kedden „Miss Holokauszt-túlélőnek” a náci népirtás borzalmait átélt nők tiszteletére rendezett éves izraeli szépségversenyen.

Tíz versenyző – 79 és 90 év közöttiek – lépkedett a kifutón egy Haifa városában működő múzeumban, fodrászolt frizurákkal és sminkkel, ruhájuk pedig szíjakkal díszítve.

A tavaly a koronavírus-járvány miatt elmaradt verseny szervezői szerint a verseny csillogást és tiszteletet kölcsönöz azoknak az egyre fogyatkozó számú zsidó nőknek, akiknek fiatalságát a második világháború alatt elrabolták, de akik új életet építettek Izraelben.

86-year-old crowned ‘Miss Holocaust Survivor’

An 86-year-old great-grandmother was crowned ‘Miss Holocaust Survivor’ in an annual Israeli beauty pageant designed to honor women who endured the horrors of…

„Azok után, amin a holokausztban keresztülmentem, álmomban sem gondoltam volna, hogy oda jutok, ahol most vagyok, egy nagy családdal: két gyerek, négy unoka és két dédunoka”

— mondta a versenyző Kuka Palmon, aki túlélt egy pogromot szülőhazájában, Romániában.

„És mégis itt vagyok, ebben a nagyszerű korban, 87 évesen. Ez egy isteni dolog, ez leírhatatlan”.

A keddi győztes, Salina Steinfeld szintén Romániában született, ahol túlélte a náci támadásokat, mielőtt 1948-ban Izraelbe költözött – közölték a szervezők. A többi versenyző között volt egy jugoszláviai születésű nő, aki túlélte a mai Horvátországban található rabi koncentrációs tábort.

Egyes kommentátorok és túlélők azonban attól tartanak, hogy az esemény lealacsonyítja a nácik által meggyilkolt hatmillió zsidó emlékét.

Dana Papo, akinek Rivka nevű nagymamája kedden versenyzett vitatta ezt az álláspontot azzal érvelve, hogy a versenyzők „megérdemlik, hogy mindenki lássa, mennyi szépség van ezekben a nőkben, akik ilyen borzalmakon mentek keresztül.”

„Megmutatjuk nekik, mennyire szeretjük és értékeljük őket. Nekik köszönhetően van jövőnk és van országunk.”

A világ legszebb nőiért lobbiznak Izraelben

Az Euróvíziós Dalfesztivál sikerén felbuzdulva a világ legnézettebb szépségversenyét is Izraelbe vihetik – legalább is erről egyezkedtek a szervezők.