A cukorbetegség ellen küzdenek Galileában

A Bar Ilan Egyetem kezdeményezése a galileai régióra összpontosít, ahol az esetek száma háromszorosa az országos átlagnak; 2040-re várhatóan 1 millió izraeli lesz cukorbeteg — írja a Times of Israel.

Izrael legambiciózusabb nem kormányzati kísérlete a cukorbetegség elleni küzdelemre a Bar Ilan Egyetem egy 10 éves, 75 millió dolláros programja, melyet Észak-Izrael galileai régiójában indított, ahol a lakosok különösen hajlamosak a betegségre.

A kezdeményezést hivatalosan kedd este nyitották meg egy ünnepség keretében az északi Safed városában. A projekt keretében új egészségügyi létesítményt nyitnak, és az egészséges életmódra való ösztönzéssel és egészségügyi szolgáltatások nyújtásával segítik a helyi önkormányzatokat a betegség elleni küzdelemben.

A New Jersey-i székhelyű Russell Berrie Alapítvány 20 millió dolláros támogatást nyújtott a projekthez. A Bar Ilan Egyetem további forrásokat kíván szerezni a kormánytól, más jótékonykodóktól és kutatási támogatásokból, és folytatja erőfeszítéseit a meglévő cukorbetegek kezelésére és az új esetek számának korlátozására.

Nitzan Horowitz egészségügyi miniszter beszédében azt mondta, hogy a kezdeményezés „az egyik legnehezebb egészségügyi problémát fogja kezelni északon”, miközben a kormány tisztviselői és a galileai közösségek 100 képviselője tapsolt. A tisztviselők héber és arab nyelven is aláírtak egy nyilatkozatot a cukorbetegség elleni küzdelem fontosságáról, hogy tisztelegjenek a terület vegyes zsidó és arab lakossága előtt.

Az új orvosi létesítmény neve Russell Berrie Social Precision-medicine Health Equity Research Endeavor, azaz SPHERE központ.

Dr. Sivan Spitzer, az új központ igazgatóhelyettese a The Times of Israel című izraeli lapnak elmondta, hogy a központ „jelentős lökést ad Izrael cukorbetegség elleni erőfeszítéseinek”.

2040-re várhatóan mintegy egymillió izraeli állampolgár lesz cukorbeteg. Az ország jelenlegi lakossága mintegy 9,3 millió fő.

Az esetek különösen gyakoriak az alacsonyabb társadalmi-gazdasági profilú területeken, és általában magasabb az arab közösségekben. Mindkettő jellemző Galileára, ahol a lakosok háromszor nagyobb valószínűséggel betegszenek meg cukorbetegségben és szenvednek szövődményekben, mint Izrael más területein.

„Olyan egyedülálló modellt alkalmazunk, amely a társadalom minden szektorából és minden releváns tudományágból származó partnereket hoz össze, hogy megoldjuk ezt a kihívást, és hatást gyakoroljunk a sokszínű galileai lakosság életére”

— mondta Spitzer.

A projektet vezető endokrinológus, Naim Shehadeh professzor – más célok mellett – azt reméli, hogy 50%-kal csökkentheti a cukorbetegséggé váló prediabétesz arányát.

Shehadeh, aki jelenleg az Izraeli Diabétesz Szövetség elnöke és a Rambam Orvosi Központ diabétesz endokrinológiai és anyagcsere részlegének igazgatója azt tervezi, hogy az erőfeszítésben együttműködik az önkormányzatokkal, egészségügyi szolgáltatókkal, kórházakkal, szociális szolgálatokkal, vallási közösségek vezetőivel, női szervezetekkel és más partnerekkel.

A SPHERE interdiszciplináris csapata, amely kutatókat, klinikusokat, várostervezőket és közegészségügyi szakembereket foglal magába hátrányos helyzetű területek önkormányzataival fog együttműködni az egészségesebb életmód ösztönzése érdekében.

A központ az iskolai étkezdékben egészséges ételek biztosítására, az iskolai egészségnevelésre, a magas cukorbetegségi rátával rendelkező városrészekben edzőtermek építésére, valamint az egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférés javítására fog összpontosítani egy mobil orvosi egységgel, amely éves egészségügyi vizsgálatokat fog végezni.

„Az egyik erősségünk az lesz, hogy nagyon széleskörű megközelítést tudunk alkalmazni, és nagyon sokféle emberrel tudunk együtt dolgozni, akik mindannyian ugyanazt a célt, a cukorbetegség növekedésének csökkentését tűzték ki célul”

— mondta Spitzer a The Times of Israel című lapnak.

Shehadeh elmondta, hogy a Bar Ilan Egyetem Azrieli Orvosi Karán (Safed) működő projekt olyan kutatásokat is magában foglal, amelyek a kezelések javítására, sőt gyógymódok kifejlesztésére irányulnak.

„Ez a legnagyobb ilyen jellegű projekt nemzetünk történetében”

— jegyezte meg.

„Hiszem, hogy ugródeszkaként fog szolgálni az elkövetkező országos és világméretű átfogó programokhoz, amelyek a legmodernebb tudományos modelleket használják a hátrányos helyzetű közösségek egészségügyi szolgáltatásainak javítására”

— mondta.

A keddi indító rendezvényen Idit Silman, a koalíció frakcióvezetője azt mondta, hogy a cukorbetegség „a kormány számára kiemelt prioritás”.

„Ma este jelentős erőfeszítés kezdődik a megbetegedési arányok csökkentésére és a cukorbetegség területén való vezető szerepvállalásra. Arra kérem önöket, hogy terjesszék ki a projektet az egész országra, és váljanak nemzetközi szinten is vezető tudásközponttá. Ez az a kapcsolat, amelyre szükségünk van az akadémia és a szakma között”

— mondta.

Feleslegessé válhat a dialízis

Izraeli orvos felfedezése segíthet a vesebetegeken.