Feleslegessé válhat a dialízis

Binjámin Dekel professzor, a Sebá Egészségügyi Központ nefrológiai és őssejtkutató osztálynak vezetője azt állítja egy jelentős szaklapban megjelent tanulmányában, hogy helyreállítható a sérült vesék működése, s ezáltal feleslegessé válhat a számtalan mellékhatással és szenvedéssel járó dialízises kezelés — írja a zsido.com.

Évtizedek óta ez az első áttörés a betegséggel folytatott küzdelemben, amelyet gyakran a magas vérnyomás és a cukorbetegség vált ki, és amely a világ népességének mintegy 10 százalékát érinti.

Korábbi kutatások már kimutatták, hogy a felnőtt vese az idő múlásával folyamatosan megújul, olyan sejtkolóniáinak aktivitása révén, amelyek helyettesítik az elpusztult és sérült sejteket. Dekel professzor és csapata most kifejlesztett egy innovatív technológiát, amelynek segítségével lehetségessé vált az egészséges vesesejtek kivonása a beteg vesékből. Ezeket a sejteket laboratóriumi környezetben tenyésztik tovább.

A „vesegömböknek” nevezett háromdimenziós tenyészetek létrehozásával a sejtek képessé válnak új veseszövet előállítására, valamint az elveszett sejtek pótlására. Az új sejteket ezután visszajuttatják a vesébe, ahol regenerálják a szervet és javítják a körülöttük elhelyezkedő sejtek működését.

Megúszhatják a terheléses cukortesztet a kismamák

Az új izraeli technológiával nem csak időben szűrhető ki a cukorbetegség, de az egyik legkellemetlenebb terhességi tesztet is örökre el lehet felejteni.

A felfedezés egyik legfontosabb jellemzője, hogy

az újonnan kifejlesztett technológia a beteg saját sejtjeit használja fel, ily módon megkerülve az immunszuppresszió szükségességét, és az ezzel járó, immunhiányhoz kapcsolódó problémákat.

Az eljárást eddig csak egereken tesztelték, de hamarosan megkezdődnek az embereken folytatott klinikai kísérletek is. Az eddigi kísérletek során a sejtek képessé váltak új veseszerkezetek létrehozására, és sokáig aktívak maradtak a vesébe juttatásuk után. Az egerek vesefunkciója jelentősen javult a kezelést követően. A vesefunkciók javítása és stabilizálása által ez a kezelés több millió olyan krónikus vesebetegségben szenvedő emberen segíthet, akiknek egyelőre dialízist kell igénybe venniük.

“A technológiai áttörést a vesemegújító sejtek testen kívüli fenntartásának képessége és a háromdimenziós kultúrák felhasználásával elért sikeres sejttenyésztés jelenti. Ez fontos hír a krónikus vesebetegségben szenvedő emberek számára, akik remélhetőleg már az elkövetkező években megkaphatják ezt a kezelést. A sérült szövetet helyettesítő, új veseszövetet előállító eljárás világszerte betegek millióin segíthet”

– mondta Dekel professzor.