Kötelező zsidóságtörténeti órát vezetne be Románia

A román kormány támogatja a „Zsidók története. A holokauszt” nevű kötelező óra bevezetését.

Kötelező zsidóságtörténeti órát vezetne be a román kormány a European Jewish Congress információi szerint. A tantárgy neve „Zsidók története. A holokauszt” lenne és a közép-, illetve szakképzésben jelenne meg. Alexandru Muraru, az emlékezetpolitikák előmozdításáért és az antiszemitizmus és az idegengyűlölet elleni küzdelemért felelős végrehajtó hivatal különleges képviselője jelentette be az egyedi fejleményt.

Az idézett forrás szerint a kormány azt is javasolja, hogy a tantárgyat az oktatási minisztérium a Romániai Holokausztkutató Országos Intézettel és az Elie Wiesel Tiszteletbeli Tanáccsal együtt dolgozza ki.

Az anyagokat később a minisztérium hagyná jóvá.

A kormány támogatja továbbá, hogy az Országos Zsidó- és Holokauszttörténeti Múzeum is megalapításra kerüljön, így pedig elismerje, ösztönözze és értékelje azon személyek, intézmények és szervezetek kiemelkedő érdemeit, amelyek hozzájárulnak az antiszemitizmus elleni küzdelemhez, a holokauszt emlékének megőrzéséhez vagy a zsidó élet népszerűsítéséhez.

Ezek a szabályozások összhangban vannak a kormány által idén májusban a 2021-2023 közötti időszakra elfogadott „Az antiszemitizmus, az idegengyűlölet, a radikalizálódás és a gyűlöletbeszéd megelőzéséről és leküzdéséről szóló nemzeti stratégia” célkitűzéseivel.

Az Index beszámolója szerint az új tantárgy bevezetését a nemzeti kisebbségi frakció és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) is támogatta.

„A jelen intézkedés több mint egy egyszerű tantárgy bevezetése az iskolai kerettantervbe: erkölcsi fejlődésünk, közösségi lelkiismeretünk története, tükre.

A világjárvány okozta válság pillanataiban is tapasztaljuk, hogy kellő tudás és felvilágosítás hiányában a társadalom félelemmel és bizonytalansággal reagál, ez pedig gyakran okoz feszültséget és káoszt. Célunk, hogy nemet mondjunk a félelemből és tudatlanságból táplálkozó manipulációra, ordas eszmékre. Remélem, hogy ez a határozat csak egy lépés lesz afelé, hogy felhívjuk a figyelmet a különböző nemzeti kisebbségek vagy a többségi csoportok szenvedéseire, érzékenységére” – fogalmazott Novák Csaba Zoltán, a bukaresti szenátusi tanügyi bizottság RMDSZ-es alelnöke. Élesen kritizálta ugyanakkor a döntést a szélsőjobboldali Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR), akik szerint csak akkor lenne igazolt a zsidóság történetének oktatása, ha Izraelben is kötelező lenne a románok történetének oktatása.

Magyarokkal mentené meg kormányát Románia

A PNL a szociáldemokratákkal, a magyarokkal és a nemzeti kisebbségi frakcióval alakítana kormányt.

Címlapkép: Egy romániai zsidó férfi a díszőrség sorfala mögött a bukaresti holokauszt-emlékműnél tartott megemlékezésen a romániai zsidóüldözés áldozatainak emléknapján, 2015. október 8-án. (Forrás: MTI/EPA/Robert Ghement)