Kijárási tilalmat vezetnek be oltatlanok számára Ausztriában

További korlátozások lépnek érvénybe számára hétfőtől Ausztriában, az oltatlanok csak sürgős elintéznivaló esetén hagyhatják el otthonukat. Az osztrák kancellár és a tartományi képviselők a rekordokat döntő Covid-fertőzésszámok miatt döntöttek a szigorítás mellett.

Hétfőtől kijárási tilalom vonatkozik azokra, akik nincsenek teljesen beoltva, vagy nem tudják igazolni, hogy kigyógyultak a betegségből.

Ők csak akkor hagyhatják el otthonukat, ha alapvető cikkekért indulnak bevásárolni, vagy dolgozni, esetleg orvoshoz mennek.

Az országban véletlenszerűen ellenőrizni fogják az embereket, a szigorítás a 12 éven fölöttiekre vonatkozik. A zárlatot egyelőre tíz napra rendelték el. Aki nem tartja be a korlátozásokat, arra akár 1450 eurós bírságot is kiszabhatnak.

Wolfgang Mückstein osztrák egészségügyi miniszter további szigorításokat akar a koronavírus-járvány megfékezésére, egyebek között éjszakai kijárási tilalmat tervez bevezetni a beoltottak számára is.

„Beoltottak számára is lesz éjszakai kijárási tilalom. Ez része az intézkedéscsomagnak, amely most az asztalon van” – jelentette ki vasárnap este a tárcavezető az ORF közszolgálati adó ZiB 2 nevű műsorában. A szakemberek által pénteken előterjesztett intézkedéscsomag ezen felül javasolja az FFP2-es kategóriájú szájmaszkok viselését a zárt nyilvános terekben, illetve a PCR-tesztek elvégzését a beoltottak számára is.

Mint mondta, mindezt a kormány szerdáig meg fogja vitatni a tartományok vezetőivel. Hozzátette, hogy az egészségügyi dolgozókra vonatkozó oltási kötelezettség törvényi alapjait szintén előkészítik. A miniszter ugyanakkor nem támogatta a tanárokra vonatkozó oltási kötelezettséget.

Mückstein mindemellett ismételten védelmébe vette „az intenzív osztályokon kialakult drámai helyzetre” hivatkozva az éjféltől hatályba lépő intézkedéseket, amelyek keretében szigorú kijárási korlátozások vonatkoznak Ausztriában azok számára, akik mindeddig nem vették fel a koronavírus elleni oltást.

Ausztriában az utóbbi hetekben szinte minden nap újabb csúcsokat döntött az újonnan regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma. Szombaton 13 ezer új esetet diagnosztizáltak.

Ausztriában a lakosság nagyjából 65 százaléka van beoltva a koronavírus ellen. Eredetileg a kormány akkor készült zárlatot bevezetni, ha az intenzív osztályokon ápolt koronavírus-fertőzöttek száma meghaladja a 600-at. Ez a szám jelenleg 433, de a vírus olyan gyors ütemben terjed, hogy a hatóságok nem akartak tovább várni.

Lemondott a reform rabbi, miután a koronavírus intézkedéseket a holokauszthoz hasonlította

A koronavírus miatti közegészségügyi intézkedések és a nácizmus közötti összehasonlítások az elmúlt hónapokban Európa-szerte és azon kívül is megszaporodtak.