Szerbia kereskedelmi irodát nyitott Jeruzsálemben

A múlt héten nyitották meg a Szerb Kereskedelmi Kamara innovációs és kereskedelmi irodáját Izrael fővárosában, Jeruzsálemben.

Az üzleti és politikai kapcsolatok fejlődésének lehetséges jele, hogy a lépés azt követően történt, hogy Szerbiának pár hónapja megromlott a kapcsolata Izraellel, amiért az elismerte Koszovót, és részt vesz a Balkánon folyó vita közvetítésére irányuló amerikai erőfeszítésekben – jelentette a The Times of Israel.

Ezek a fejlemények arra késztették a szerb kormányt, hogy visszatartsa korábbi ígéreteit, miszerint nagykövetségét Jeruzsálembe költözteti.

Az izraeli és szerb tisztviselők azonban kétoldalú politikai támogatást keresnek az erősödő üzleti kapcsolatok miatt.

Marko Cadez, a szerb kereskedelmi kamara elnöke az i24NEWS-nek adott interjújában megjegyezte, hogy a jeruzsálemi kereskedelmi iroda évek óta Szerbia célja volt.

„A Margalit Startup Cityben – a vállalatok és befektetők jeruzsálemi innovációs központjában – található iroda célja, hogy lehetővé tegye az országok számára gazdasági potenciáljuk kiteljesedését

– ismertette Tatjana Matic, Szerbia kereskedelmi, idegenforgalmi és távközlési minisztere.

„Nagyon jó kétoldalú kapcsolataink vannak Izraellel, és úgy gondoljuk, hogy javítanunk kell a gazdasági együttműködésünket”

– mondta Matic.

Hozzátette, hogy a turizmus, a kiberbiztonság és a technológia területén is van lehetőség a növekedésre.

Koszovó megnyitotta nagykövetségét Jeruzsálemben

A koszovói Külügyminisztérium vasárnap közölte, hogy hivatalosan megnyílt az ország nagykövetsége Jeruzsálemben.

Címlapkép: Ivan Radic/Flickr