Koszovó megnyitotta nagykövetségét Jeruzsálemben

A koszovói Külügyminisztérium vasárnap közölte, hogy hivatalosan megnyílt az ország nagykövetsége Jeruzsálemben.

„A Külgazdasági és Külügyminisztérium bejelenti, hogy Koszovó nagykövetsége Izrael Államban, Jeruzsálem székhellyel, hivatalosan megnyílt” – áll az AP által idézett közleményben az Új Kelet online zsidó-izraeli hírportál elemzése szerint.

Koszovó az Egyesült Államok és Guatemala után a harmadik ország – és az első muszlim többségű -, amely nagykövetséget nyit Jeruzsálemben.

A Koszovó és Izrael közötti kölcsönös elismerésről szóló döntést tavaly szeptemberben hozták Koszovó és Szerbia vezetőinek csúcstalálkozóján a Fehér Házban, Donald Trump akkori elnök jelenlétében.

„A tábla és az állami zászló kitűzése Koszovó izraeli nagykövetségen tükrözi a koszovói kormány azon elkötelezettségét, hogy eleget tegyen a jeruzsálemi diplomáciai misszió létrehozására vonatkozó ígéretnek” – közli a vasárnapi nyilatkozat.

Ines Demiri on Twitter: „A truly proud and historic moment for 🇽🇰 🤝 🇮🇱 relations. The Republic of Kosovo today officially opened its Embassy in Jerulasem! The greatest honor of my life is to have this opportunity to open the Embassy and proudly serve my country in Israel. pic.twitter.com/beUFmOeA5g / Twitter”

A truly proud and historic moment for 🇽🇰 🤝 🇮🇱 relations. The Republic of Kosovo today officially opened its Embassy in Jerulasem! The greatest honor of my life is to have this opportunity to open the Embassy and proudly serve my country in Israel. pic.twitter.com/beUFmOeA5g

Albin Kurti miniszterelnök-jelölt nehéz diplomáciai helyzetbe került hivatala elfoglalása előtt, mivel szoros szövetségese, Törökország igyekezett nyomást gyakorolni Koszovóra, hogy gondolja meg magát a jeruzsálemi helyszín kapcsán.

Kurti azt mondta, hogy „a nagykövetség helyszínének mérlegelésére a távozó kormány dokumentációjának ellenőrzését követően kell sort keríteni”.

Recep Tayyip Erdogan török elnök figyelmeztette Koszovót, hogy ez a lépés károsíthatja az országával való jövőbeni kapcsolatokat.

Izrael és Koszovó február elsején létesített először teljes diplomáciai kapcsolatot, mióta a muszlim többségű ország 2008-ban egyoldalúan bejelentette függetlenségét Szerbiától.

Ezen a ponton Izrael nem nyit nagykövetséget Koszovóban, de kinevez egy nagykövetet.

A februárban létrejött megállapodás részeként Koszovó terrorszervezetként ismeri el a libanoni székhelyű Hezbollah fegyveres csoportot, és vállalja, hogy megkezdi a holokauszt során eltulajdonított zsidó vagyon visszaszolgáltatásának folyamatát – emlékeztet az Új Kelet írása.

A teljes cikk itt olvasható el.

„Szégyentelen az EU fenyegetése Izraellel szemben”

Brüsszel mérges, mert Koszovó muzulmán országként nem Tel-Avivban, hanem Jeruzsálemben akarja megnyitni a nagykövetségét.