Mészárlást rendeztek a civilek között az Iszlám Állammal szövetséges afrikai dzsihádisták

Legalább 38 embert mészároltak le a Kongói Demokratikus Köztársaság északkeleti részén fekvő Beni városa környékén – jelentették hivatalos források hétfőn, a Szövetséges Demokratikus Erők (ADF) elnevezésű ugandai lázadócsoportot nevezve meg elkövetőként.

A tájékoztatás szerint a fegyveresek három, Beni környéki falut rohantak le, még a múlt héten, szerdáról csütörtökre virradóra.

A halottak számát a Vöröskereszt megerősítette, Samy Kalerwa, a szervezet helyi tisztségviselője szerint pedig a halálos áldozatok száma vélhetően nőni fog, mert további eltűntek után kutatnak a környékbeli erdős területeken.

A kongói hatóságok szerint ADF-et azzal vádolják, hogy 2014 óta ezrek, köztük ENSZ-békefenntartók haláláért felelős. A szervezet céljai nem ismertek pontosan, de Kongó forrongó északkeleti vidékein, elsősorban Észak-Kivuban, számos fegyveres csoport rivalizál egymással a földterületek, valamint az ásványkincsek – főleg a kobalt és az arany – kitermelésének ellenőrzéséért. Az ADF azt követően fokozta civilek elleni támadásait, hogy a hadsereg 2019 októberében offenzívát indított a csoport ellen.

Tavaly az Egyesült Államok az ADF-et felvette a terroristaszervezetek listájára, mivel a csoport az Iszlám Állam nevű terrorszervezettel tart fenn kapcsolatokat.

Növekszik Izrael támogatottsága Afrikában

Három új frakcióval bővült Afrikában a zsidó államot támogató parlamenti képviselőket tömörítő hálózat.

Címlapkép: Oxfam East Africa/Flickr