Lukasenka nukleáris robbanófejek hordozására képes rakétákat kér Putyintól

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök nukleáris robbanófejek hordozására képes Iszkander műveleti-taktikai rakétakomplexumokat kér Oroszországtól.

    A fehérorosz elnök a Nacionalnaja Oborona című orosz katonai szaklap szombati számában megjelent interjúban elmondta, hogy néhány, ötszáz kilométer hatótávolságú rakétaosztályt telepíttetne Fehéroroszország déli és nyugati részén. Minszknek jelenleg kisebb, 300 kilométer hatótávolságú, fehérorosz gyártmányú Polonez rakétakomplexumai vannak. Mint mondta, arra próbálja rávenni Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy adjon neki Iszkandereket.

Fehéroroszországgal délről Ukrajna, nyugatról pedig az uniós tagállam Lengyelország és Litvánia határos.

Lukasenka arról is beszélt a szaklapnak, hogy hazája hadserege „jól ki van képezve, és nincs rosszul felfegyverezve”.

„Négyszer korszerűsítettük fegyveres erőinket. De nálunk másfajta háborúra kell felkészülni, erdős-lápos vidék a miénk. És ha szárazföldi művelet indul ellenünk, akkor a földön kell harcolnunk”

– mondta a fehérorosz elnök.

Úgy fogalmazott, hogy rakétákkal ugyan támadást indíthatnak Fehéroroszország ellen, de mivel felkészültek, ezért a szárazföldi támadás ki van zárva.

Mint mondta, Oroszországtól fontos tudnia, hogy a nehéz percben kiáll mögötte.

„Ha nehézségek adódnak, tudnom kell, hogy a hátam mögött ott az idősebb fivér, aki nem hagyja cserben az öccsét”

– fogalmazott Lukasenka.

Minszk és a szomszédos európai uniós tagállamok közötti viszonyban az utóbbi hetekben súlyos feszültségek keletkeztek. Lengyelország, Litvánia és Lettország határaihoz hónapok óta illegális bevándorlók ezrei érkeznek. Lengyelország a határt védő erők támogatására 15 ezer katonát is a térségbe vezényelt. Az Európai Unió azzal vádolja Fehéroroszországot, hogy a migránsok határra szállításával az ellene elrendelt nyugati büntetőintézkedésekért akar visszavágni.

Borrell szerint Európa veszélyben van, közös EU-s katonai doktrínát javasol

„Stratégiai felelősségünk van. A polgárok védelmet akarnak. A puha erő nem elég” – mondta Borrell, az Európai Unió kül – és biztonságpolitikai főképviselője.