Elkezdték a gyártását a Honvédség első KC-390 Millennium katonai szállító repülőgépének

Az Embraer megkezdte az első magyar KC-390 Millenium szerkezeti összeszerelését. A brazíliai székhelyű globális repülőgépipari vállalat Gavião Peixoto-i üzemében a törzs és a szárnyak fő alkatrészeinek szerkezeti paneljei és keretei készülnek el a következő hetekben. Az első repülőgép átadása 2024-ben várható – írja a Világgazdaság.hu

A magyar kormány még 2020 novemberében kötött szerződést az Embraerrel két KC-390 Millennium katonai szállító repülőgép megvásárlására. A megállapodás része a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programnak.

A Magyarországnak szánt gépek légi utántöltési (AAR) konfigurációval is rendelkeznek majd – ez a Gripen vadászgépek szempontjából lényeges elem –, illetve az első olyan KC-390-esek lesznek a világon, amelyek a humanitárius küldetések végrehajtásához elengedhetetlen „intenzív osztály” konfigurációval is fel lesznek szerelve. Katonai és polgári küldetések teljesítésére egyaránt alkalmasak, valamint teljes mértékben NATO-kompatibilisek.

Az Embraer az 1969-es alapítása óta eddig több mint 8000 repülőgépet szállított le. A KC-390 egy közepes méretű, sugárhajtású, multifunkciós rámpás szállító repülőgép, kiemelkedő rendelkezésre állási és alacsony életciklus-költség mutatókkal bír. Terhelhetősége 23 tonna. Az Airportal.hu korábban arról írt, hogy ezekre a repülőgépekre azért van szüksége a Magyar Honvédségnek, mert az Antonov An-26-os katonai teherszállítók végleg kiöregedtek. Az utolsó példányt 2020 júniusban vonták ki a szolgálatból.

A cikk folytatása itt olvasható.

Török harcidrónokat tesztelt a Magyar Honvédség a pápai repülőtéren

A Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében komolyabb drónok beszerzését is fontolgatják, a török gyártó pedig az egyik esélyes befutó között lehet.