A náci kegyetlenségekről szóló képregényre bukkant egy holland történész

A koncentrációs táborok náci kegyetlenkedéseit realisztikusan ábrázoló legrégebbi képregényre bukkanhatott egy holland történész.

Az amerikai képregény a Nazi Death Parade (Náci halálparádé) címet viseli és már 1944-ben valós képet mutatott a gázkamrákban zajló tömeggyilkosságokról.

A rajzok szemtanúk leírásain alapulnak – mondta Kees Ribbens, a háborúkkal, holokauszttal és tömeggyilkosságokkal foglalkozó holland intézet professzora, aki a képregényt egy amerikai internetes kereskedőnél fedezte fel, és már megkezdte a tanulmányozását.

Az eddigi kutatások szerint a rajzok August Maria Froehlichtől származnak, aki Ausztriából emigrált az Egyesült Államokba. Megrajzolta az emberek szállítását állatvagonokban, a tusolónak álcázott gázkamrákban zajló gyilkosságokat, a holttestek elégetését.

Froelich valószínűleg szovjet katonáknak a Lengyelország területén lévő majdaneki megsemmisítő tábor felszabadítása után tett vallomásait olvasta.

Nem csak ejtőernyős volt! – Képregény Szenes Hannáról

Bemutatták azt képregényt, amely Szenes Hanna születésének 100. évfordulójára készült, és amellyel az a kiadók célja, hogy minél több magyar fiatal is megismerhesse a cionista hős élettörténetét.

A képregény a náci rezsim elleni politikai vitairat része volt, kiadói a közvéleményt próbálták befolyásolni a történész szerint.

„Ha a szavak nem hatnak, megteszik a képek”

– mondta.

Froelich az áldozatokat nem ábrázolta zsidókként, Ribbens szerint valószínűleg az antiszemita reakciókat akarta ezzel elkerülni.

Bár a második világháború idején is eljutottak külföldre a zsidóüldözésről szóló jelentések, a népirtásról szóló híreket sokszor nem hitték el.

Már az 1940-es években is ábrázolták a koncentrációs táborokat és a nácik kegyetlenkedéseit képregényekben, azok azonban tele voltak klisékkel és nem mutatták be a zsidók szisztematikus megsemmisítését. Csak évekkel később ábrázolták realisztikusan a holokausztot, kiemelkedő jelentőségű Art Spiegelman amerikai művész Maus című kötete.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a Sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Anyám adott át Mengelének

Somogyi Péter és Tamás ikrekként születtek, ezért kerülték el a gázkamrát Auschwitzban – írja a Jewish News nyomán a Zsidó.