Anyám adott át Mengelének

Somogyi Péter és Tamás ikrekként születtek, ezért kerülték el a gázkamrát Auschwitzban – írja a Jewish News nyomán a Zsidó.com. Az ikerpár 1944-ben érkezett a haláltáborba, miután a magyar csendőrök édesanyjukkal és testvérükkel, Alízzal együtt marhavagonba kényszerítették őket. A rendkívüli szenvedésekkel teli utazás három napig tartott.

„Amikor megérkeztünk, kihajtottak minket a marhavagonból. Sok német katonát láttam, ránk irányított fegyverekkel, meg rabruhát viselő embereket. Sorba kellett állnunk, majd két katonával a háta mögött megjelent Mengele és ikreket keresett. Kétszer is elment előttünk, de anyám nem szólt semmit. Amikor harmadszorra is megjelent, szólt, hogy ikrei vannak”

– emlékezett vissza Péter.

A Somogyi család Pécsett élt a deportálás előtt. A háború első éveit viszonylagos nyugalomban vészelték át. A 10 éves ikreket a szülők igyekeztek megóvni az egyre ellenségesebbé váló külvilágtól. A helyzet akkor változott meg gyökeresen, amikor 1944. március 19-én a német csapatok megszállták Magyarországot.

„Először apámat, Somogyi Józsefet vitték el. Egy hónappal később gettóba kellett vonulnunk. Két-három hónappal később bevagoníroztak és Auschwitzba küldtek minket”.

„Miután anyánk szólt, a Mengele mögött álló katonák megragadtak minket és beraktak egy mentőautóba, ami a birkenaui F-Lágerbe vitt. Akkor láttam anyámat és Alízt utoljára. Ez akkor tudatosult bennem, amikor megkérdeztem egy régebb óta ott raboskodó ikerfiút, Cvi Spiegelt. „Mikor láthatom anyámat újra?” – kérdeztem tőle. „Nézd csak azokat a kéményeket. Ott van anyád is…” – felelte. Ott döbbentem rá, hogy soha többet nem találkozom vele”

– mondta Péter.

Több országban is egyszerre mutatják be a Born in Auschwitz című új, magyar dokumentumfilmet

Hosszú évek munkája összpontosul a traumák öröklődését firtató filmben, melyet az On The Spot csapata készített.

Mengelét a halál angyalának nevezték, mert ő döntött arról, hogy az újonnan érkezett rabok közül kit küldenek munkára és kit gázosítanak el azonnal. Ő volt az is, aki borzalmas kísérleteket végzett áldozatain. A Somogyi ikerek azonban szerencsések voltak. Mivel a háború végén érkeztek Auschwitzba, rajtuk elsősorban egyszerűbb vizsgálatokat végeztek csak. Mielőtt anyjuk átadta volna őket Mengelének, azt mondta 11 éves fiainak, hogy hazudják 9 évesnek magukat. Azt remélte, hogy ha fiatalabbakként kezelik őket, nagyobb esélyük lehet a túlélésre. Mengelének tetszett, hogy kilenc éves korukra már milyen fejlettek a fiúk és imponált neki, hogy jól beszéltek németül.

„Nagy szerencsénk volt, hogy nem végeztek olyan borzasztó kísérleteket rajtunk, mint amilyeneket a korábban érkezetteknek kellett kiállniuk. Megmérték az összes testrészünket és vérvizsgálatokat végezetek. Minden este éhesen mentünk aludni. Csak annyi ételt kaptunk, hogy életben maradjunk. Nem éheztünk, de folyamatosan éhesek voltunk. Egy nap, valamikor októberben, megjelent egy náci tiszt és elkezdte kiválogatni azokat, akik szerinte már nem voltak méltóak az életre. Minket is kiválasztott és bezárt egy szobába, hogy ott várjuk meg a teherautót, amelyik a gázkamrába visz bennünket. Akkor azonban megjelent Mengele és közölte a tiszttel: Nem, itt én döntök arról, hogy ki hal meg. Később azt a tisztet az orosz frontra küldték büntetésből”.

„A túlélésünket annak köszönhetjük, hogy ikrek vagyunk. Különben anyánkkal és a húgunkkal együtt azonnal gázkamrába kerültünk volna a táborba érkezés után.

A cikk folytatása itt olvasaható.

Auschwitz mellett hunyt el a Mengele-kísérletek világhírű túlélője

Az erdélyi származású, amerikai Eva Mozes Kor 85 éves korában hunyt el Lengyelországban, ahová egy holokausztra emlékező csoport vezetőjeként utazott pár nappal korábban.