Koholt vádak alapján a mianmari katonai junta tizenegy év börtönre ítélt egy amerikai újságírót

Tizenegy év börtönbüntetésre ítéltek egy amerikai újságírót Mianmarban, akit májusban vettek őrizetbe felbujtásra, törvénytelen gyülekezésre és a bevándorlási törvények megsértésére hivatkozva – közölte pénteken munkaadója, a Frontier Myanmar médiavállalat.

A bejelentés szerint a cég mélységesen csalódott a döntés miatt.

Az újságíró, Danny Fenster ügyvédje, Than Zav Aung azt mondta, hogy védencét bűnösnek találták illegális szervezetekkel való kapcsolatfelvételben és a vízumszabályok megsértésében is.

Fenster május óta van őrizetben. Egy másik bíróságon még két további váddal kell szembenéznie, amelyek a terrorizmus elleni törvény, valamint a hazaárulásra és a lázadásra vonatkozó jogszabály megsértése miatt emeltek vádat ellene.

Az újságírót május 24-én, a februári katonai puccs okozta káosz idején fogták el a ranguni repülőtéren, ahonnan a malajziai Kuala Lumpur érintésével az Egyesült Államokba indult volna családjához. Fenstert azóta egy ranguni börtönben tartják fogva, óvadékkérelmét elutasították.

Mianmarban a hadsereg február 1-én, a parlament megalakulása előtt pár órával vette át a hatalmat, letartóztatta az ország de facto vezetőjét, a Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kjít és az általa vezetett kormányzó Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) számos politikusát. A hadsereg azzal indokolta a puccsot, hogy a kormány nem vette figyelembe a novemberi választással kapcsolatos panaszaikat. A választást toronymagasan az NLD nyerte.

A Politikai Foglyokat Támogató Szövetség (AAPP) jogvédő szervezet szerint az államcsíny óta több mint 1200, jórészt a juntával szembeszegülő civilt ölt meg a karhatalom, és több mint hétezren kerültek börtönbe. A katonai puccs és a hadsereg durva fellépése széles körű nemzetközi tiltakozást váltott ki.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a Sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Mianmar gyilkosai és a Nyugat gyenge válasza

Bár Pol Pot, Kambodzsa kegyetlen vezetője már rég halott a myanmari hadsereg az ő módszereit idézi.