Mianmar gyilkosai és a Nyugat gyenge válasza

Délkelet-Ázsia gyilkos mezőin újra patakban folyik a vér. Bár Pol Pot, Kambodzsa kegyetlen vezetője már rég halott a myanmari hadsereg az ő módszereit idézi – írja Ashis Ray a Spectator magazinban. 

Egy héttel ezelőtt szombaton, a hadsereg több mint 100 tüntetőt ölt meg, köztük gyerekeket. Ez volt a legvéresebb epizódja annak a két hónapja tartó konfliktusnak, amely során eddig 400 embert gyilkoltak meg. A tüntetők egyetlen bűne, hogy tiltakoznak az ellen, hogy a hadsereg puccsot hajtott végre és elmozdította a választott kormányt. Myanmar vagy korábbi nevén Burma 1948-ban lett független és azóta is állandó konfliktus forrása a hadsereg.

Az ENSZ és az Egyesült Államok is tiltakozott a hadsereg hatalomátvétele ellen, Nagy-Britannia és az Európai Unió is elítélte az öldöklést, ami azonban nem jelent visszatartó erőt a mianmari junta számára.

Ha a szombati mészárlás nem lenne elég barbár, több hír érkezett arról, hogy a biztonsági erők másnap tüzet nyitottak az egyik tüntető temetésén.

Ennek ellenére se az ENSZ, se a nyugati világ nem próbálta megbüntetni az elkövetőket. Mianmar északi szomszédja és segítője Kína a helyi hadsereg biztos szövetségese. Oroszország pedig gyorsan elkezdte rendezni kapcsolatait az országgal.

A kaotikus állapotok ellenére a fővárosban Nepjidában megtartották a hadsereg napját, amelyre hét ázsiai ország elküldte a diplomatáit, valamint felvonult Oroszország helyettes védelmi minisztere is. Az oroszok valószínűleg fegyvert szeretnének szállítani a hadseregnek – írja Ray.

A nyugati országok azt szeretnék, hogy visszatérjen Aung Szan Szú Kij kormánya, azonban India és Japán látható vonakodása megnehezíti ezt.

Japánnak ugyanis fontos üzleti érdekeltségei vannak az országban. India pedig már harminc éve próbál befolyást szerezni a szomszédos országban, azonban Kínával szemben mindig alul maradt. Ráadásul azzal, hogy sokáig támogatta Szan Szú Kij kormányát azt érte el, hogy a mianmari hadsereg támogassa a kasmíri szeparatistákat. Így India most óvatosságra törekszik és már nem áll ki úgy a kormány mellett, mint korábban.

A Egyesült Államok a háttérben azon dolgozik, hogy elég bizonyítékot szerezzen a hadsereg vezetői ellen. A szerző szerint Trump alatt jelentősen romlott a kapcsolat a kínaiakkal, amin az új adminisztráció sem segített, ami nehézzé teszi az összefogást olyan ügyekben, mint a mianmari puccs.

Az ENSZ biztonsági tanácsának elnökségét áprilisban Vietnam, májusban pedig Kína fogja betölteni, ami azt jelenti, hogy az nemzetközi szervezettől nem várható beavatkozás.

Borítókép: EPA/STR

Ezt a cikket szerkesztőségünk a sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Megtűrt népirtás: a nemzetközi rendszer csődje

A világ vezetői nem tanultak a múlt hibáiból, és inkább elfordulnak, csak ne kelljen beavatkozniuk az üldözöttek érdekében. Hajdú Tímea írása.