„Zemmour része az antiszemitizmus problémájának” – állítja Macron pártja

A zsidó származású politikus korábban már groteszknek titulálta, hogy antiszemitának nevezik őt ellenfelei. 

Egy holokauszt-megemlékezésen egy francia tisztviselő azt mondta, hogy Éric Zemmour, a zsidó jobboldali író és potenciális elnökjelölt retorikája tovább növeli Franciaország antiszemitizmus-problémáját – írja a Jerusalem Post.

„Egy potenciális jelölt, Éric Zemmour több megdöbbentő kijelentést tett Pétainról és Dreyfusról, megerősítve a zsidókról és kettős hűségükről szóló kliséket” – mondta Marion Lenne, a centrista La République En Marche! párt törvényhozója egy antiszemitizmusról szóló konferencián.

Lenne – aki egyben a francia parlament alsóháza, a nemzetgyűlés külügyi bizottságának titkára – Zemmournak a hírhedt Dreyfus-ügyről és Philippe Pétainról, a második világháború alatt a náci Németországgal együttműködő Vichy Franciaország vezetőjéről tett kijelentéseire utalt.

Zemmour, aki nem jelentette be politikai indulását, de a tavaszi választásokon Emmanuel Macron elnök legkomolyabb kihívói között tartják számon, az év elején azt mondta, hogy Dreyfus, a német származású francia-zsidó hadseregkapitány, akinek a kémkedés vádjával indított perét széles körben antiszemitaként ítélték el, talán azért került célkeresztbe, „mert német volt, nem pedig azért, mert zsidó”.

Egyetért egy vitatott történelmi elmélettel is, amely szerint a Vichy-kormány külföldi zsidókat áldozott fel a helyiek megmentése érdekében. Egyes történészek elfogadják, mások viszont hevesen vitatják, akik szerint a Vichy-kormány francia állampolgárságú zsidókat is elárult.

A múlt hónapban Haim Korsia, francia főrabbi nyilvánosan antiszemitának nevezte Zemmourt, ami bírálatokat váltott ki, többek között a Tribune Juive francia zsidó újság vezércikket írt tiltakozásul.

A múlt héten Zemmour az i24 News, izraeli hírcsatornának adott interjúban válaszolt ezekre a vádakra.

„A főrabbi azt mondta, hogy antiszemita vagyok, és nem vagyok igazi zsidó. Ez a nem zsidókból, akik ezt hallják, a hitetlenkedéstől a gúnyolódásig terjedő reakciót váltott ki. Ez groteszk” – mondta Zemmour. Korsia, mondta Zemmour, „a skalpomat akarja odaadni Macronnak”.

Zemmour algériai zsidó bevándorló szülők fia, aki határozott nacionalista és bevándorlásellenes retorikájáról ismert, politikai kérdésekben megosztotta a francia zsidókat.

Lenne hétfőn tett nyilatkozatát az Auschwitz 2021 című, az antiszemitizmus elleni küzdelemnek szentelt krakkói konferencián tette, amelyen több tucat európai uniós tisztviselő vett részt.

„Európa harcol az antiszemitizmus ellen, de még nem győzött” – mondta Menachem Margolin rabbi, az EJA elnöke a konferencián, amelyet csoportja a Tett és Védelem Ligával együtt szervezett.

Zemmour: Ma leépítik a nemzetet, aztán a családot, és magát az embert

Zemmour Budapesten találkozott Orbán Viktorral is, aki szerinte „megvédi a népét” a „dekonstrukcióval, Soros Györggyel és az LMTBQ-lobbival szemben”.