Hiánycikk a hálaadási pulyka az Egyesült Államokban

Hiánycikk lett az amerikai hálaadási pulyka és az ünnepi vacsora egyéb hozzávalói, Joe Biden kormánya szerint a globális ellátási láncokban jelentkező problémák miatt – jelentette a The Wall Street Journal kedden, hozzátéve, hogy jelentősen drágulnak az élelmiszerek az Egyesült Államokban.

A jobboldali üzleti-politikai napilap online cikke szerint az amerikai boltokban árult pulykakészlet 60 százaléka elfogyott, de alacsony a kínálat vörösáfonyaszószból, jam gyökérből, édesburgonyából, és a különféle amerikai pitékből is. Az elemzés szerint az élelmiszerek és háztartási szerek kínálata átlagosan 4-11 százalékkal alacsonyabb az ilyenkor szokásosnál, annak ellenére, hogy az amerikai szupermarketek üzemeltetői idén korábban kezdték el az ünnepi hozzávalók beszerzését.

A Breitbart jobboldali napilap online kiadása arról tudósít, hogy a feldolgozott pulyka ára 40,7 százalékkal, a gabona ára 40,8 százalékkal, a marha- és borjúhús ára 41,5 százalékkal nőtt az elmúlt évi adatokhoz képest. Összességében az élelmiszerárak átlagosan 10,5 százalékkal nőttek a 2020-as átlagárhoz képest.

Az amerikai benzin ára csaknem 90 százalékkal emelkedett, bár a repülőjegyek ára lényegében nem változott tavalyhoz képest, és még mindig a koronavírus-járvány előtti idők árszintje alatt van.

Az otthoni fűtőolaj ára 115 százalékkal, a háztartási földgáz ára 28,7 százalékkal, a háztartási elektromos áram ára 5,6 százalékkal nőtt.

Az Egyesült Államokban 6,2 százalékos volt az októberi infláció az egy évvel korábbi adathoz képest, amely 30 éves negatív rekordot jelent az amerikai gazdaság történetében.

Az amerikai munkaügyi hivatal legújabb statisztikái szerint az Egyesült Államokban októberben 0,9 százalékkal nőttek a fogyasztói árak szeptemberhez képest.

Terroristákat támogat a New York Times új izraeli tudósítója

A NYT új jeruzsálemi munkatársa „nyitott börtönnek” tartja Gázát, hisz abban, hogy Izraelben „apartheid” rendszer van életben.