Emberrablásért és gyermekek kizsákmányolásáért ítélték el a Lev Táhor szekta két vezetőjét

Nachman Helbrans és Mayer Rosner akár életfogytiglani börtönbüntetésre is számíthat az Egyesült Államokban egy 14 éves lány és testvére azon okból való elrablásáért, hogy visszavezessék egy felnőtt férfival való illegális szexuális kapcsolatba.

A Lev Táhor, szélsőséges zsidó csoport két vezetőjét szerdán egy New York-i szövetségi bíróság elítélte gyermekek szexuális kizsákmányolása és emberrablás miatt.

Nachman Helbrans és Mayer Rosner legalább 10 év letöltendő, legfeljebb pedig életfogytiglani börtönbüntetésre számíthat. A New York déli körzetének szövetségi bíróságán zajló ügyben az ítéletet később szabja ki egy bíró.

„Nachman Helbrans és Mayer Rosner arcátlanul elraboltak két gyermeket az anyjuktól az éjszaka közepén azért, hogy egy 14 éves lányt visszavezessenek egy felnőtt férfival való illegális szexuális kapcsolatba.

„A mai ítélet egyértelművé teszi, hogy Hivatalunk – és bűnüldöző partnereink – nem fognak elriadni attól, hogy igazságot szolgáltassanak a gyermekek szexuális kizsákmányolásának áldozatai számára.” – mondta Damian Williams amerikai ügyész.

2017 körül Helbrans elintézte, hogy a lányt, az unokahúgát „összeházasítsák” a csoport egyik felnőtt tagjával. A lány 13, a férfi pedig 19 éves volt, amikor összeadták őket, bár jogilag sosem kötöttek házasságot, mivel egy ilyen frigy törvénytelen lenne.

A pár ezután „azonnal szexuális kapcsolatba kezdett, amelynek célja a gyermeknemzés volt” – áll az amerikai igazságügyi minisztérium közleményében, összhangban a csoport szokásos gyakorlatával.

A Lev Táhor vezetősége, beleértve Helbrans és Rosner „megkövetelte a fiatal menyasszonyoktól, hogy intim viszont folytassanak a férjükkel, hogy a Lev Táhoron kívül azt mondják az embereknek, hogy nem házasok, hogy idősebbnek tettessék magukat, és hogy gyermekiket otthonukban hozzák világra ahelyett, hogy kórházban szülnének, hogy az anyák fiatal korát eltitkolják a nyilvánosság elől” – áll a Times of Israel által idézett közleményben.

A lány édesanyja 2018-ban szökött meg a csoport guatemalai táborából, mert féltette gyermekei biztonságát, és az Egyesült Államokba menekült. Egy brooklyni bíróság a gyerekek kizárólagos felügyeleti jogát neki ítélte, és megtiltotta, hogy a Lev Táhor egyik vezetője, a gyerekek apja kapcsolatba lépjen velük.

Helbrans és Rosner, akik mindketten amerikai állampolgárok, ezután kidolgoztak egy tervet, hogy az akkor 14 éves lányt visszaadják az akkor 20 éves férjének. 2018 decemberében elrabolták őt és 12 éves bátyját az édesanyjuktól a New York állam északi részén fekvő Woodridge településen. A gyerekeket átcsempészték az amerikai határon Mexikóba, hogy a lányt újraegyesítsék felnőtt „férjével”.

Álruhákat, álneveket, eldobott telefonokat, hamis úti okmányokat és titkosított szoftvereket használtak a terv végrehajtásához – áll a közleményben.

A gyerekeket Mexikóban találták meg, az emberrablókat pedig háromhetes, több száz rendfenntartó személyzetet érintő keresés után letartóztatták, és visszaszállították New Yorkba. Lev Tahor 2019-ben és 2021-ben további kísérleteket tett a gyerekek elrablására. Az ügyben több más letartóztatás és vádemelés történt.

A 39 éves Helbranst és a 45 éves Rosnert az összes vádpontban elítélték, beleértve a kiskorúak szállítására irányuló bűnszövetkezést szexuális bűncselekmény elkövetésének szándékával, a tiltott szexuális magatartásra irányuló bűnszövetkezést és a nemzetközi szülő általi emberrablást.

A Lev Táhor (héberül tiszta szív) szélsőséges ultraortodox szektát Nachman Helbrans apja, Shlomo Helbrans rabbi alapította Jeruzsálemben az 1980-as években. A csoport Kanadába, majd 2014-ben Guatemalába menekült, miután a kanadai hatóságok intenzív vizsgálat alá vonták őket állítólagos gyermekbántalmazás és gyermekházasságok miatt. A fiatalabb Helbrans 2017-ben vette át a csoport irányítását, amikor apja megfulladt Mexikóban, Rosner pedig a bírósági dokumentumok szerint „főhadnagyként” szolgált.

A csoport lépései, cselszövései és tervei mind homályosak. Jelenleg úgy vélik, hogy Kurdisztánon keresztül Iránba próbálnak átjutni. Az anticionista csoport tagjai 2018-ban politikai menedékjogot kértek Iránban. Az amerikai szövetségi bíróságon 2019-ben bemutatott dokumentumokból kiderült, hogy a szekta vezetői menedékjogot kértek az iszlám köztársaságtól, és hűséget esküdtek Ali Khamenei ajatollah legfőbb vezetőnek.

A múlt hónapban a guatemalai hatóságok megállítottak két buszt, amelyeken a csoport tagjai utaztak át a határon Mexikóba, ahonnan állítólag Iránba akartak eljutni menedékjogért.

Guatemala azt is megakadályozta, hogy a csoport tagjai repülőn hagyják el az országot Irán felé tartva, izraeli és amerikai tisztviselők kérésére, akik attól tartanak, hogy Teherán a csoport tagjait tárgyalási alapként használhatja fel. A kurd hatóságok a jelentések szerint a csoport néhány tagját őrizetbe vették és Törökországba toloncolták őket.

A csoportot szektaként és „zsidó tálibként” jellemezték, mivel a 3 évesnél idősebb nőknek és lányoknak hosszú fekete köntösbe kell öltözniük, amely az egész testüket eltakarja, és csak az arcukat hagyja szabadon. A férfiak napjuk nagy részét imával és a Tóra bizonyos részeinek tanulmányozásával töltik. A csoport a kóser étkezési törvények szélsőséges, sajátos értelmezését követi.

Gyakoriak a kiskorúak és az idősebb tagok közötti „házasságok”.

A csoport tagságát 200-300 főre becsülik, beleértve a csoportba született felnőtteket és több tucatnyi gyermeket.

Egy anticionista szektához tartozó izraeliek hűséget fogadtak az iráni ajatollahnak

Az ultraortodox szekta korábban Kanadában került vizsgálat alá, mivel azzal vádolták őket, hogy gyermekekkel való visszaélések történtek náluk.