Migránsok törtek be Lengyelországba

Migránsok két nagyobb csoportja átszakította a kerítést a fehérorosz-lengyel határon, és átjutott Lengyelország területére – közölte szerdára virradóra a PAP lengyel hírügynökség.

A rendőrség később bejelentette: az utóbbi 24 órában több mint ötven embert elfogtak és őrizetbe vettek Bialowieza település közelében.

A Bialystok helyi rádió híradása alapján azt írták, hogy több tucat ember kedd este ledöntötte a határkerítést Krynki és Bialowieza települések közelében, és átjutott a határon. Korábban még azt közölték, hogy egyes határsértőket visszafordítottak Fehéroroszországba, másoknak pedig sikerült kereket oldaniuk.

A rendőrség reggeli közlése szerint néhány illegális határátlépőt még keresnek.

Feszült a helyzet – jelentette ki Mariusz Blaszczak lengyel védelmi miniszter a közszolgálati rádióban, rámutatva, hogy míg két napja még egy nagyobb migránscsoport kísérelte meg áttörni a határt Kuznica Bialostocka határátkelő közelében, újabban több kisebb csoport próbál meg egyszerre, több helyen behatolni lengyel területre. A miniszter azt is állította, hogy a fehérorosz hatóságok fenyegetik a bevándorlókat, és ezzel kényszerítik őket a határ áttörésére.

A Fehéroroszországgal szomszédos euróai uniós tagállamok, Litvánia, Lengyelország és Lettország határaihoz hónapok óta érkeznek illegális bevándorlók, legtöbbjük Irakból. Az Európai Unió azzal vádolja Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnököt, hogy az ő rendszere szervezi a migránsok szállítását a határra, megtorlásul a Fehéroroszország ellen elrendelt nyugati büntetőintézkedésekért.

A lengyel hatóságok szerint jelenleg több ezer migráns tartózkodik a határ fehérorosz oldalán, és újabb áttöréssel próbálkoznak majd. Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő kedden arra figyelmeztetett, hogy a lengyel-fehérorosz határon uralkodó helyzet az egész Európai Unió stabilitását veszélyezteti. Fogadkozott, hogy Lengyelország az európai uniós és NATO-partnerekkel együtt védeni fogja az európai békét.

Ismét megfenyegette Fehéroroszország Lengyelországot

Fehéroroszország kedden óva intette Lengyelországot minden provokációtól a két ország közötti határon.