Ismét megfenyegette Fehéroroszország Lengyelországot

Fehéroroszország kedden óva intette Lengyelországot minden provokációtól a két ország közötti határon, ahol az Európai Unióba (EU) igyekvő migránsok ezrei gyűltek össze, és ahol nagyarányú katonai jelenléttel kell szembenézniük.

Minszk és Varsó hetek óta vitában áll egymással a migráció kérdésében, mivel az EU azzal vádolja Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnököt, hogy ő szervezte meg a migránsok és menekültek áradatának érkezését, megtorlásul az országával szemben az ellenzék elleni brutális fellépés miatt elrendelt európai szankciókra.

Fehéroroszország, amely tagadja a vádakat, kedden egy külügyminisztériumi nyilatkozatban

„előre” figyelmeztette a lengyel felet, hogy „ne folyamodjon semmilyen provokációhoz” Fehéroroszországgal szemben „a migránsok elleni esetleges törvénytelen harci cselekmények igazolására”.

A tárca elítélte, hogy Varsó, úgymond, „régóta figyelmen kívül hagyja az objektív valóságot, és homokba dugja a fejét, ahelyett hogy megoldást találna súlyos problémákra”. Egyben a lengyelek szemére vetette, „tarthatatlan kísérleteket” tesz arra, hogy „Fehéroroszországra hárítsa a felelősséget” a határon kialakult migrációs válságért.

Húszezer migráns ugrásra készen áll, hogy átlépje a lengyel határt, összehívták a válságstábot

A Lukasenka rezsim szervezett módon irányítja a migránscsoportokat a lengyel határhoz, miközben Minszk folyamatosan újabb migránscsoportok szállítását szervezi az arab országokból.

A fehérorosz védelmi minisztérium szintén nyilatkozatban foglalkozott a kialakult válsághelyzettel, félresöpörve abban Varsó „alaptalan és megalapozatlan” vádjait a felelősségről, és azzal vádolta meg Lengyelországot, hogy szándékosan kelt feszültséget.

Minszk szerint a lengyel védelmi minisztérium nem törekszik a kérdés konstruktív megoldására, és szándékosan politikai szintre emeli a jelenlegi konfliktushelyzetet.

A Belta állami ügynökség által idézett Ivan Kubrakov fehérorosz belügyminiszter ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a főként a Közel-Keletről érkező migránsok „legálisan” tartózkodnak Fehéroroszország területén, és „semmilyen törvénysértést” nem követtek el.

Hétfő óta migránsok ezrei gyülekeznek a fehérorosz-lengyel határon abban a reményben, hogy bejuthatnak az EU-ba. A hetek óta tartó illegális határátlépések elszaporodása miatt aggódó Varsó nagy létszámú katonai erőt vetett be.

A minszki tájékoztatás szerint hétfő este a varsói fehérorosz nagykövetség védelmi attaséja, Aljakszej Bortnyik a minszki védelmi minisztérium képviselőivel tárgyalt arról az esetről, amelyben

Varsó szerint fehérorosz katonák megsértették a lengyel határt,

továbbá azokról a vádakról, amelyek szerint érintettek a migrációs válságban.

A külügyi tárca szerint a lengyelek nem mutattak be objektív bizonyítékot állításuk megalapozottságára. Ugyanakkor jelentős katonai tevékenységnek és a kétoldalú megállapodások megsértésének minősítette a több ezer lengyel katona határra vezénylését, mert arról Fehéroroszország, úgymond, nem kapott értesítést.

Mindenki jöhet – tessék befáradni!

Az Európai Unió és a német rendszerpártok továbbra is ragaszkodnak a nyitott határokhoz, és megint kísért az újraelosztás ötlete.

Címlapkép: Migránsokkal szemben védik a határt lengyel rendőrök és katonák a fehéroroszországi Grodno környékén 2021. november 8-án. A lengyel határnál összegyűlt nagy létszámú migránscsoport megkezdte erőszakos behatolási kísérletét Fehéroroszországból Lengyelországba és az Európai Unióba, de a lengyel biztonsági erők közlésük szerint a helyzetet ellenőrzésük alatt tartják.
(Forrás: MTI/AP/BelTA/Leonid Shcheglov)