Emberrablásért körözik az olaszországi felvonóbalesetet túlélő kisfiú nagyapját

Egy olasz lap szerdán arról számolt be, hogy nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki egy izraeli férfi ellen, aki Izraelbe vitte hatéves unokáját a felvonó-balesetet követően, melyben a fiú szülei és kisöccse is életét vesztette — értesült az ujkelet.live.

Az elfogatóparancsot alig egy hónappal azután adták ki, hogy a tel-avivi bíróság elrendelte Eitan Biran visszaküldését lakóhelyére, Olaszországba, miután nagyapja, Smulik Peleg Izraelbe vitte az Olaszországban élő családtagok akarata ellenére egy elkeseredett gyámügyi csata miatt.

A Ynet hírportál a Corriere della Sera újságot idézte, mondván, Pavia város ügyésze megvádolta Peleget, valamint állítólagos bűntársát, Gabriel Abutbul Alont, hogy „stratégiai tervet készítettek Eitan elrablására”, amely magában foglalt egy svájci utazást, majd az Izraelbe való repülést.

Az olasz napilap hozzátette, hogy az elfogatóparancs két hónapig tartó nyomozás eredménye, mely során „katonai és hírszerzési technikákat egyaránt alkalmaztak”.

A páviai ügyészség a két gyanúsítottat emberrablásért,, kiskorú külföldi fogva tartásáért és a bírói utasítások szándékos megtagadásával vádolta meg.

Az ügyészek azt mondták, hogy „részletesen” sikerült rekonstruálniuk az emberrablást a gyanúsítottak „kétes” cselekményeinek „alapos és összetett vizsgálata” nyomán, amely magában foglalta több autó bérlését és „külföldi telefonszámokon” történő kommunikációt.

Az ügyészség sajtóközleményében azt írta, hogy

,,Peleg számos svájci útja a szeptember 11-ét (az emberrablást) megelőző napokban csak megerősíti az emberrablás korai tervezését”.

Visszaviszik Olaszországba a drótkötélpályás balesetet túlélő kisfiút

A bíró nem fogadta el a nagyapa állítását, miszerint Izrael volt a kisfiú szokásos tartózkodási helye, sem azt, hogy a kiskorúnak két állandó lakóhelye volt – Izraelben, illetve Olaszországban.

Kijelentették, hogy Pelegék több vesztegetési kísérletet is elkövettek, hogy tervüket megvalósítsák. Egy izraeli állampolgár is, aki évek óta Olaszországban él, azt vallotta, hogy Eszter Cohen júliusban felvette vele a kapcsolatot, hogy ,,segítsen a gyermek Izraelbe való átszállításában jelentős összegért cserébe”.

Pelegben és volt feleségében, Eszter Cohenben „idővel ellenséges érzés alakult ki” Eitan nagynénje iránt, és tovább „bosszantotta” őket a bíró azon döntése, hogy felügyeleti jogot ad neki – áll a közleményben, hozzátéve, hogy ez a „mély meggyőződés, hogy az unokát a család anyai ágára kell bízni, és végleg származási országába, Izraelbe kell vinni” vezetett közvetlenül az emberrabláshoz, amelyet „jó előre megfontoltan és aprólékos szervezéssel hajtottak végre”.

Az ügyészek továbbá kijelentették, hogy Alont „felbérelték”, hogy segítsen az emberrablásban, és Peleget és Eitant Olaszországból a svájci Luganóba szállítsa, ahol az összeesküvők egy Izraelben tartó német repülőgépet béreltek 42 000 euróért.

Eitan volt a Biran család egyetlen túlélője, amikor május 24-én a felvonó, amellyel kétéves testvérével, Tommal, valamint szüleivel, Amit Birannal és Tal Peleg-Birannal – egy Olaszországban tanuló és dolgozó izraeli házaspárral -, valamint Tal nagyszüleivel, Barbara és Jichák Cohennel lezuhantak.

A cikk folytatása itt olvasható.

Szefárd-askenázi belharc állhat az olaszországi liftbalesetben megsérült az izraeli fiú elrablása mögött

Az olasz külügyminiszter szerint Róma cselekedni fog, miután a 6 éves Eitant a nagyapja illegálisan hozta Tel-Avivba, és most emberrablás miatt nyomoznak ellene.