Szefárd-askenázi belharc állhat az olaszországi liftbalesetben megsérült az izraeli fiú elrablása mögött

Eitan Biran volt az egyetlen túlélője egy olaszországi kötélpálya-balesetnek májusban. Mintegy 14 ember halt meg, köztük a fiú apja, Amit Biran, édesanyja, Tal Peleg, egyéves bátyja, Tom, valamint anyai dédszülei, Barbara Cohen Konisky és Itshak Cohen. A tragédia után az olasz hatóságok Eitan felügyeletét Aya nagynénjére bízták. Ő, Amit nővére, orvos, aki családjával – köztük két, Eitan kora körüli lányával – Pavia környékén él, abban a városban, ahová a Biran család több mint öt évvel korábban költözött, hogy Amit a helyi egyetemen tanulhasson orvosnak.

Az elmúlt hónapokban azonban kemény viták alakultak ki Eitan apai és anyai rokonai között, az utóbbiak azzal vádolják az előbbieket, hogy „túszként” tartják a gyermeket, és nem veszik figyelembe izraeli és zsidó identitását.

Szombaton drámai fejlemény történt, amikor Eitanért anyai nagyapja, Shmuel Peleg egy rutinlátogatásra ment el a paviai otthonába. Később kiderült, hogy a fiút illegálisan, magánrepülővel hozták Izraelbe.

A Corriere della Sera olasz napilap beszámolója szerint Peleg volt felesége, Etty azzal vádolta a Biran családot, hogy rosszul bánnak Eitan édesanyjával, Tal-lal.

„Nem tudom, miért vetnek meg minket; talán azért, mert szefárdok vagyunk” – mondta a The Jerusalem Postnak. „Soha nem titkoltam jobboldali nézeteimet” – tette hozzá, utalva arra, hogy az askenázi Biranok ellentétes álláspontot képviselnek.

Pelegék azzal is vádolják Ayát, hogy úgy döntött, Eitant katolikus iskolába küldi. A fiút azonban a szülei ugyanabba a paviai Istituto Suore Canossiane óvodába küldték.

Aya szerint már tavaly januárban beíratták őt az első osztályba, ami Olaszországban bevett gyakorlat. Az olasz médiának tartott sajtótájékoztatón azt is elmondta, hogy Pelegék az elmúlt években segítettek Amitnak és Talnak fizetni a tandíjat, így nagyon is tisztában voltak az iskolaválasztással.

Olaszországban, akárcsak a diaszpóra más országaiban, nem ritka, hogy a zsidó vagy más vallású gyerekeket felekezeti magániskolákba küldik, amelyek néha rugalmasabban megfelelnek az igényeiknek, mint az állami iskolák, vagy jobbnak tartják őket tudományos szempontból.

Másrészt Tal családja elmondta, hogy a házaspár hamarosan vissza akart költözni Izraelbe; Amit éppen befejezte volna tanulmányait. Azt is mondták, hogy Eitan is ezt akarta.

„A fiú egész idő alatt vissza akart menni Izraelbe” – mondta Etty. „Végül négy hónap után az orvosok megnézik őt. [A nagynénje és a nagybátyja] megtiltotta a férjemnek és nekem, hogy találkozzunk az orvosaival és a terapeutáival.”

Eitan kiterjedt vizsgálatokon és terápián ment keresztül a Tel Hashomerben lévő Sheba Medical Centerben, mondta.

A Jerusalem Post megerősítette, hogy Eitan a Sheba Medical Centerbe ment néhány vizsgálatra. Nem világos, hogyan tehette ezt meg, mivel minden Olaszországból az országba érkező utazónak legalább egy hetet karanténban kell töltenie kivéve, ha az elmúlt hat hónapban beoltották, vagy meggyógyult Izraelben.

„Az én házamban született és nőtt fel” – mondta Etty. „Ő az első unoka mindkét oldalról, egy fiú, akiben rengeteg melegség és szeretet van – egyszerűen egy csodálatos, okos fiú. A [COVID [válság] alatt fél évig vagy még tovább is itt volt”.

Eitan olaszországi nagybátyja, Or Nirko, Aya férje. Etty után vele készítettek interjút, és azt mondta a 103FM-nek, hogy részt vett az emberrablásban.

„Azt állítja, hogy előző nap visszarepült Izraelbe, hogy lényegében ne legyen köze a bűncselekményhez” – mondta Nirko.

„Miután Eitant elrabolták, el lehet képzelni, hogy mit érzünk” – tette hozzá. „Eitan elment egy családi látogatásra, és úgy volt, hogy este tér vissza. Akkor vettük észre, hogy baj van, amikor nem jött vissza. Vártunk néhány percet, majd Aya elkezdte hívni [a nagyszülőket], de senki sem vette fel”.

Shmuel Peleg-et családon belüli erőszakért ítélték el Etty ellen, mielőtt elváltak volna – mondta Aya az olasz médiának.

PELEG ellen jelenleg emberrablás miatt nyomoznak az olasz hatóságok. A Corriere della Sera szerint ő vitte ki Eitant Olaszországból a svájci határon keresztül, ahol ritkán ellenőrzik az okmányokat.

Egy olasz bíró arra kötelezte Pelegéket, hogy augusztus 30-ig adják vissza Eitan izraeli útlevelét, aminek nem tettek eleget. A hatóságok Olaszország és az egész schengeni térség határőrségét, beleértve Svájcot is, figyelmeztették, hogy valaki megpróbálhatja illegálisan átlépni a határt Eitannal.

Ezért nem világos, hogy a nagyapát miért nem állította meg a svájci rendőrség a luganói repülőtéren, ahol az olasz lap szerint egy magán Cessna repülőgépre szálltak fel a Ben-Gurion repülőtérre. A repülőút ára körülbelül 2300 euró volt óránként – áll a jelentésben.

Az olasz média gyakran írja le Shmuel Peleget „volt katonaként”, egyes esetekben a Moszaddal való kapcsolatra utalva.

Emellett a tudósítások egy része azt sugallja, hogy az emberrablás hátterében vallási fundamentalizmus áll.

Az olasz médiumok azt a kérdést is felvetették, hogy a családok közötti háborúban szerepet játszik-e a pénz.

Ahogy a balesettel kapcsolatos bírósági ügy az elkövetkező hónapokban és években előrehalad, Eitan valószínűleg nagy összegű kártérítést kap, talán több millió eurót, mivel ő az egyetlen túlélő.

Mindkét család tagadja, hogy bármilyen anyagi érdekeltsége lenne.

Eközben Eitan közvetlen jövőjének kérdése továbbra is fennáll. Egy izraeli médiajelentés szerint az izraeli külügyminisztérium és az igazságügyi minisztérium jogi szakvéleményt adott ki, amely szerint Eitant vissza kell vinni családjához Olaszországba. Mindkét minisztérium cáfolta a jelentést.

A külügyminisztérium képviselője szerint a minisztérium tisztában van a helyzettel, de az ügy nem érint diplomáciai vagy politikai szempontokat, ezért nem tartozik a hatáskörébe.

Luigi Di Maio olasz külügyminiszter hétfőn azt mondta, hogy a hatóságok vizsgálják az ügyet, és hamarosan intézkednek.

Videó jelent meg a tragikus olaszországi felvonó katasztrófáról

A felvételen látszik, amint a felvonó felfelé halad, megáll, leválik a vonókábelről, amelyhez csatlakozik, majd egyre gyorsulva száguld lefelé, mielőtt teljesen leszakadna a drótkötélről, végül a mélybe zuhan. Csak erős idegzetűeknek!