A „Squad” tagját fogadta Jair Lapid

Jamaal Bowman, az amerikai képviselőház Izrael-kritikusabb frakciójának számító hatfős „Squad” (osztag) egyik tagja jelenleg az amerikai J Street liberális csoporttal országjáró körúton van, és találkozott az ország külügyminiszterével, Jáir Lapiddal — írja a Jewish Telegraphic Agency.

Az izraeli média arról számolt be, hogy több progresszív demokrata képviselő is részt vesz a J Street nevű csoport által szervezett körúton, amely a kétállami megoldást szorgalmazza, és élesen bírálja Izrael telepépítési politikáját, ugyanakkor tevékenysége során az izraeli kultúrát és értékeket népszerűsíti, és ellenzi az Izrael-bojkott mozgalmat.

Az utazáson részt vesz többek között Marc Pocan, wisconsini demokrata képviselő is, aki Bowmanhez hasonlóan nyíltan bírálta Izraelt a nyári gázai konfliktus idején. Bowman csatlakozása azonban különösen figyelemre méltó, tekintettel arra, hogy a New York-i demokrata képviselő szövetségben áll a törvényhozók egy olyan prominens csoportjával, amelynek tagjai között vannak olyanok is, akik nyíltan támogatják az Izrael-bojkott mozgalmat. A csoportba tartoztak a májusi konfliktus idején Izraelt legnyíltabban kritizálók is.

Bowman elkülönült a csoporttól azzal, hogy nem csatlakozott az Izraelnek nyújtott védelmi támogatás csökkentésére vagy megszüntetésére irányuló felhívásokhoz, és egyedüli tagként megszavazta a gázai konfliktus során lemerült energiájú Vaskupola rakétaelhárító rendszer feltöltésére szánt további 1 milliárd dolláros támogatást. Bowman körzetébe Westchester és Bronx egyes részei tartoznak, melyek jelentős zsidó lakossággal rendelkeznek. Elődje, Eliot Engel, akit az előválasztáson kiszorított, az egyik legizraelpártibb demokrata volt a kongresszusban.

Van még helye a cionista zsidóknak az amerikai baloldalon?

Az, hogy egy amerikai környezetvédő csoport otthagyott egy tüntetést három zsidó csoport jelenléte miatt, jól mutatja az amerikai baloldal Izrael-ellenességének térnyerését.

Bowmant az Amerikai Demokratikus Szocialisták támogatják, amely felkarolta az Izrael bojkottját, elidegenítését és szankcionálását célzó mozgalmat. Legalább egy DSA-csoport, a wisconsini Madisonban Bowman kizárását követelte a DSA-ból, amiért megszavazta Izrael védelmi célú finanszírozását. A szervezet egy november 1-jei nyilatkozatában arra célzott, hogy Bowman a szavazataival a pártot támogatja. „Nem szabad megengedni, hogy a karriervágyak veszélyeztessék a DSA határozott álláspontját a palesztin nemzeti felszabadítás támogatásáról” – áll a közleményben.

Az izraeli média szerint az e heti látogatás az első alkalom legalább négy év óta, hogy a J Street izraeli kormánytisztviselőkkel való találkozókat szervezett. Benjamin Netanjahu, korábbi miniszterelnök, aki 2009-től idén nyárig volt hivatalban, ellenségesen viszonyult a csoporthoz. A jelenlegi koalíció, amelyet Lapid és Naftali Bennett, izraeli miniszterelnök vezet, prioritásként kezeli a liberális amerikaiakkal való kapcsolatok helyreállítását.

A találkozót jelző tweetjében Lapid nem említette a törvényhozók vagy a J Street nevét. „Ma este a Knesszetben találkoztam a kongresszus demokrata képviselőinek küldöttségével” – írta hétfőn. „Megköszöntem nekik, hogy támogatták a Vaskupola rakétavédelmi rendszer feltöltését, és megvitattuk az amerikai-izraeli kapcsolatok további erősítésének fontosságát”.

A körút során palesztin vezetőkkel is találkozik. A látogatáson részt vesz Rosa DeLauro képviselő (D-Conn), a nagyhatalmú Költségvetési Bizottság elnöke is.

Mikor a demokraták identitás politikát játszanak a Közel-Kelettel

Jamaal Bowman New Yorki kongresszusi képviselő és kollégái rávetítik az otthoni pszichodrámájukat a Közel-Keletre, és ezzel veszélybe sodorják az amerikai zsidókat – írja Liel Leibovitz a Tablet magazinban.