„Az oroszok eretnekek, a reform pedig rombolja a judaizmust”

A Neokohn főszerkesztője

 

Meir Mazuz rabbi, prominens spirituális vezető és a Sász párt vallási ideológusa szombaton azzal vádolta Avigdor Liberman pénzügyminisztert és a reform zsidókat, hogy támadják a zsidó értékeket.

„Liberman Oroszországból származik” – mondta Mazuz, bár Liberman valójában Moldovában találja gyökereit. „Oroszországban nincs vallás, nincs semmi. Az oroszok eretnekek… Azt fecsegnek, amit akarnak”.

„Oroszországban vannak professzorok, de itt nem tudnak semmit. Ott nukleáris képességeket fejlesztenek (héberül gariin), itt pedig vetőmagokat árulnak (garinim). És ez hová juttatta őket? Halálra éheztek. Aki mond valamit, azt Szibériába küldik”.

A szombat esti heti prédikációjában Mazuz azt mondta, hogy Oroszországban vannak olyanok, akik törődnek a zsidó néppel, és példaként említette Oroszország egyik főrabbiját, Berel Lázárt, aki „nagyon jó dolgokat tett”.

„Elment Dubajba, hozott magával néhány szemlélődő zsidót, és a történelemben először tartottak esküvőt Dubajban, a halacha alapján. Az arabok pedig azt mondják: ‘Milyen szép! Nézzétek ezt a nemzetet!”

Mazuz ezután áttért a reformjudaizmus elítélésére.

„A reformzsidók tönkretették a judaizmust” – mondta. „Ők sem nem áldottak, sem pedig átkozottak. Az egyik oldalon egy pap, a másikon egy rabbi. Az egyik áld, a másik átkoz. Ez hozta a pusztulást Izraelre”.

Mazuz politikai vezető és haredi szefárd rabbi Izraelben, a Kiszé Ráchámim Jesiva vezetője és a tuniszi rabbi és bíró, Macliách Mazuz rabbi fia. A tunéziai zsidók szellemi vezetőjének tartják, és ő volt a szellemi pártfogója a Sász korábbi elnökének, Eli Jisájnak, aki 2013-ban elvesztette a vezetői csatát a Sász jelenlegi vezetőjével, Arje Derivel szemben.

Mazuz korábban is tett félreérthető és LMBT-ellenes megjegyzéseket. A COVID-19 járvány kezdetén, 2020 márciusában az LMBTQ-közösséget tette felelőssé a vírus terjedéséért.

„Szigorúan betartjuk a Tóra szavait a kézmosással és a többi parancsolattal” – mondta akkor Mazuz. „Ez a pride a természet elleni felvonulás, és azon, aki a természet ellen tesz valamit, az, aki a természetet teremtette, bosszút áll. Amikor a természet ellen teszel valamit, a kezedet a tűzbe teszed, és imádkozol, hogy a tűz ne égessen meg? Megéget téged! Itt szemtelenségből tesznek a természet ellen: ez a pride, a büszkeség felvonulása. Mire vagytok büszkék?”

Mazuz azt állította, hogy minden olyan országot, ahol pride-ok vannak, érintett a vírus, de azok az arab országok, ahol nincsenek, nem fertőződtek meg a vírussal, köztük Szaúd-Arábia, Katar, Libanon, Jordánia, Irak és számos más ország a Közel-Keleten.

A 2021. márciusi választás során Mazuz dicsérte a vallási-cionista vezetőt, Cvi Tau rabbit, a LMBT-ellenes Noam párt szellemi védnökét. A Noam egyesült a szélsőjobboldali Ocmá Jehudit párttal, amely aztán Becálel Szmotrics Nemzeti Uniójával egyesülve megalakította a Vallásos Cionista Pártot.

Mike Pence: Biden hátat fordított Izraelnek

A volt amerikai alelnök a Republikánus Zsidó Koalíció rendezvényén beszélt és kritizálta a Biden kormány Izrael politikáját.