Új osztrák kancellár: Érthető Izrael aggodalma Iránnal kapcsolatban

Ausztria új kancellárja, Alexander Schallenberg szerint az Iránnal folytatott tárgyalás az egyetlen lehetőség az ország nukleáris programjának kezelésére – írja az Aruzt7.

Alexander Schallenberg, Ausztria új kancellárja Bécsben az Irán és a nyugati hatalmak közötti nukleáris tárgyalások újraindításával kapcsolatban kijelentette, hogy az iráni atomprogram kérdésének megoldására a helyes út egy új diplomáciai megállapodás.

Az Izrael Hayomnak adott interjújában Schallenberg azt mondta:

„Komoly problémáink vannak az iráni vezetéssel, például a holokauszttagadással kapcsolatban. Nagyon világossá tettük ezt számukra. A tárgyalások azonban arra irányulnak, hogy megakadályozzuk, hogy Irán atombombát szerezzen. Bebizonyosodott, hogy a megállapodás hiánya rosszabb, mint egy tökéletlen megállapodás megléte. Természetesen az atomalku nem tökéletes. Vannak olyan területek – például az iráni rakétaprogram fejlesztése –, amelyek egyáltalán nem szerepelnek benne. De ahogy a mondás tartja: „jobb egy veréb a kézben, mint egy galamb a háztetőn”

– mondta Schallenberg.

Lapid: Izrael bármikor, bármilyen módon felléphet Irán ellen

Antony Blinken amerikai külügyminiszter szerint „fogy az idő” Teherán számára, hogy visszatérjen az atomalkuhoz

„Az elmúlt évek azt mutatták, hogy a megállapodás végrehajtásának leállítása a szakértők szerint lerövidítette azt az időt, amelyre Iránnak szüksége van ahhoz, hogy atomfegyverre tegyen szert. A nemzetközi közösség számára a legutolsó dolog, amiben érdekelt, az egy nukleáris fegyverkezési verseny az Öböl-térségében. Ez mindannyiunk számára nagyfokú instabilitást okozna. Megértem a megállapodással kapcsolatos szkeptikus hangokat Izraelben.”

– folytatta.

„A történelem azonban azt mutatja, hogy a párbeszéd hiánya nem vezet eredményre, és a célunk az kell, hogy legyen, hogy Iránt a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség nevében egy felügyeleti megállapodás keretébe vonjuk be, hogy láthassuk, mit csinálnak. Enélkül nincs más lehetőségünk arra, hogy megfigyeljük őket.”

Elismerte, hogy nem gondolta volna, hogy Ausztria kancellárja lesz, de a körülmények úgy vezették, hogy ő váltotta Sebastian Kurzot, miután Kurz a múlt hónapban korrupciós vádak miatt lemondott kancellári tisztségéről.

Iráni atombomba egy hónap múlva, regionális konfliktus két hónap múlva?

A nukleáris képességek küszöbén, Irán képes lenne a fenyegetést riválisai feje fölött tartani, miközben elkerülné a következményeket, amelyek a tényleges felfegyverkezéssel járnának