Lego Hitlert árulnak az interneten

Fillérekért lehet náci tiszteket, sőt magát Adolf Hitlert ábrázoló minifigurához jutni. A jogszabályok miatt az eladók nem merik kiírni, valójában mit árulnak, de a vásárlók pontosan tudják, hogyan kell ezeket megkeresni – írja a Blikk.

Birodalmi sas, vaskereszt, kefebajusz – a horogkeresztes karszalag „híján” minden a náci diktátort idézi az SS-egyenruhás kis bábun, amit a Blikk egy magyar hirdetőoldalon talált. Ezerötszáz forintot kér érte a tulajdonosa, aki több darabbal is rendelkezik. Adolf Hitler nevét persze, nem meri kiírni, hiszen hamisított legóról van szó, és a gyártó kőkeményen fellép a nevét, avagy akár a termékeit érő jogsértések ellen. A félreértések elkerülése érdekében a Blikk megmutatta a figura képét egy történésznek is.

„Bár mindenki azt lát a bábuba, amit szeretne, a gyanúm szerint a többség Hitlert látja benne, és ez független az ábrázolás pontatlanságaitól”

– mondta a neve mellőzését kérő szakember.

„Egyébként az 1933-1945 közötti Német Birodalom tárgyai iránt nem csak nemzetközileg, minden kontinensen van rendkívül jelentős a kereslet, de Magyarországon is mind a mai napig”

– tette hozzá.

„Van, aki egész háborús szetteket árul ilyen legóból, több doboznyit. Az egyértelmű a gyűjtőknek is, hogy ezek nem valódi legók, még a fejük színe is sokkal világosabb, ha jobban megnézi az ember, de nem is ezért vesszük őket. Veszik modellezők, legósok, háborús relikviák gyűjtői is, mert hiába hamisak, egyedi darabok”

– magyarázta Blikknek egy Lego szakértő.

A Blikk cikkének a folytatása itt olvasható.

18+-os besorolásúnak minősítették a Lego „progresszív büszkeség” játékkészletét

A dán játékgyártó Pride-alapú játékkészletével a besorolás a baj az aktivisták szerint.