Bennett: Nincs helye a palesztinokat kiszolgáló amerikai konzulátusnak Jeruzsálemben

Naftali Bennett izraeli miniszterelnök ellenzi, hogy Jeruzsálemben újra megnyissák a palesztinokat szolgáló amerikai konzulátust, a palesztinok szerint viszont Izraelnek nincs joga megakadályozni az újranyitást.

Szombat esti sajtótájékoztatóján, amelyet a 2021-22-es költségvetés elfogadása alkalmából tartott Jaír Lapid külügyminiszterrel és Avigdor Liberman pénzügyminiszterrel közösen, Naftali Bennett elutasította az előző amerikai elnök, Donald Trump idején bezárt jeruzsálemi konzulátus újranyitását.

    „Nincs helye a palesztinokat kiszolgáló amerikai konzulátusnak Jeruzsálemben. Álláspontunkat következetesen, halkan, dráma nélkül fejezzük ki, és remélem, hogy megértik. Jeruzsálem csakis Izrael állam fővárosa”

– mondta Bennett az egybegyűlt újságíróknak.

    „Ha az amerikaiak konzulátust akarnak nyitni Rámalláhban, azzal nincs gondunk”

– mondta Jaír Lapid külügyminiszter, a Palesztin Hatóság kormányzati központjára utalva.

Külügyi tisztviselők utóbb azzal pontosították kijelentését, hogy Lapid csak egy összekötő iroda rámalláhi létesítésére gondolt, ami nem befolyásolná a palesztinokkal ápolt amerikai diplomáciai kapcsolatok szintjét.

A palesztinok azonban nem fogadják el, hogy máshol legyen amerikai konzulátusuk, mert ők is Jeruzsálemet tekintik a jövendő Palesztin Állam fővárosának.

Caroline Glick: Jeruzsálem sorsa Izrael kezében van

Az izraeli kormánynak fel kell ismernie, hogy semmilyen ajánlat – különösen nem a mostani abszurd amerikai – nem éri meg a főváros feláldozását.