Caroline Glick: Jeruzsálem sorsa Izrael kezében van

Mivel a Biden-kormányzat szinte megszállottan törekszik arra, hogy Jeruzsálemben konzulátust nyisson a palesztinoknak, csak idő kérdése, hogy mikor tesz olyan ajánlatot, amelyet Izrael nem fog majd tudni visszautasítani – írja Caroline Glick a Jewish News Syndicaten.

Múlt szerdán Bill Hagerty szenátor (R-Tenn.) kérdésére válaszolva Brian McKeon, amerikai külügyminiszter-helyettes a szenátus külügyi bizottsága előtt tett vallomásában elismerte, hogy mind az amerikai, mind a nemzetközi jog szerint az Egyesült Államok nem nyithat konzulátust Jeruzsálemben Izrael beleegyezése nélkül. Más szóval, az a kilátás, hogy a Biden-kormányzat konzulátust nyit a palesztinok számára Izrael fővárosában anélkül, hogy Izrael engedélyét kérné az ország jeruzsálemi szuverenitásának megsértése volna, így lekerült az asztalról.

Tekintettel a Biden-kormányzat szinte megszállott eltökéltségére, hogy konzulátust nyisson a palesztinoknak Jeruzsálemben csak idő és annak a kérdése, hogy mikor tesz olyan ajánlatot, amelyet Izrael nem fog tudni visszautasítani.

Pénteken a Globes izraeli pénzügyi napilap egy ilyen ajánlat vázlatát tette közzé. Az amerikai tisztviselők azt állítják, hogy Szaúd-Arábia a palesztinoknak tett izraeli „engedményért” cserébe korlátozott gazdasági kapcsolatokat építene Izraellel. Emellett az Egyesült Államok korlátozott vízummentességet biztosít majd az izraeli turistáknak.

A cikk azt sugallja – és a kongresszusi források figyelmeztetnek -, hogy az Izrael által a palesztinoknak tett „engedmény”, amit Izraelnek meg kell tennie, az az Egyesült Államok engedélye arra, hogy Jeruzsálemben konzulátust nyisson a palesztinoknak.

Ezzel elérkeztünk az amerikai ajánlathoz. Ez az ajánlat legalább annyira lélegzetelállító, mint amennyire sértő. Amint a Globes cikke megjegyezte, Izrael és Szaúd-Arábia már most is élénk gazdasági kapcsolatokat tart fent egymással, beleértve az Ábrahám-egyezmény partnerországaival – az Egyesült Arab Emírségekkel és Bahreinnel – kötött kereskedelmi megállapodásokat. Izrael az elmúlt években erős biztonsági együttműködést alakított ki Szaúd-Arábiával, amelyek mindkét nemzet számára előnyösek voltak.

Már a demokraták is arra kérik Bident, hogy ne nyisson külön konzulátust a palesztinoknak

A konzulátus megnyitása Izrael Jeruzsálem feletti szuverenitásának megsértését jelenti, mert a nagykövetség áthelyezése annak idején Jeruzsálem fővárossá nyilvánítását jelentette.

A Globes cikke arról számolt be, hogy a szaúdi részvétel az Ábrahám-egyezményben, amelyek az Izrael és a résztvevő arab államok közötti gazdasági és diplomáciai kapcsolatok teljes normalizálását foglalják magukban, nincs napirenden. Szalmán, szaúdi király eddig ellenezte, hogy közvetlenül csatlakozzon az egyezményhez.

Ugyanakkor megengedte Mohammed bin Szalmán trónörökösnek (MBS), hogy kulcsszerepet játsszon annak kialakításában és továbbvitelében. Bár Szalmán király várhatóan nem változtat az álláspontján, a legtöbb elemző mégis úgy véli, hogy MBS be fogja léptetni Szaúd-Arábiát is az Ábrahám-egyezménybe, és teljesen normalizálja a szaúdi kapcsolatokat Izraellel, amint átveszi a hatalmat.

Az elmúlt hónapokban, válaszul a Biden-kormányzat nyílt ellenségeskedésére Szaúd-Arábiával és különösen MBS-szel szemben, a szaúdi külpolitika egyre ellentmondásosabbá vált, és MBS hatalmi pozíciója meggyengült.

A bizonytalanságot tekintve Izrael legjobb lépése Szaúd-Arábiával kapcsolatban az, ha a pálya szélén marad, és hagyja, hogy a belső szaúdi folyamatok kibontakozzanak. Ha MBS lesz az uralkodó, és Trump-korszakbeli álláspontja változatlan marad, akkor normalizálni fogja a kapcsolatokat Izraellel, függetlenül a jeruzsálemi amerikai jelenlét jellegétől.

Ha MBS-t leváltják egy másik herceg javára, aki Szalmán király utódja lesz, akkor nagyon nagy a valószínűsége annak, hogy Szaúd-Arábiának megromlik a kapcsolata Izraellel. Tehát bármit is ajánl ma Szaúd-Arábia Izraelnek, az könnyen visszafordítható holnap.

Eljött az ideje a szaúdi-izraeli békének?

Richard Goldberg szerint annak érdekében, hogy az Egyesült Államok továbbra is fegyverekkel lássa el Szaúd-Arábiát, békét kell kötni Izraellel.

Másrészt, ha Izrael beleegyezik abba, hogy engedélyezze egy amerikai konzulátus működését Jeruzsálemben, a kár visszafordíthatatlan lesz.

Ha Izrael jóváhagyja a Biden-kormányzat kérését, hogy amerikai konzulátust nyisson Jeruzsálemben, akkor aláássa a Trump elnökség alatt elért legnagyobb eredményt – a Jeruzsálem feletti izraeli szuverenitás amerikai elismerését. Azzal, hogy az Egyesült Államok konzulátust nyit a palesztinok számára Jeruzsálemben, gyakorlatilag hatályon kívül helyezi a jeruzsálemi izraeli szuverenitás amerikai elismerését, és ezt az elismerést átadja a palesztinoknak.

Az Egyesült Államok kérésének izraeli jóváhagyását mindenki automatikusan úgy fogja értelmezni, hogy Izrael lemond a Jeruzsálemhez fűződő szuverén jogairól.

A Biden-kormányzat apologétái és az izraeli baloldaliak azt fogják állítani, hogy a most tárgyalt jeruzsálemi megállapodás csak egy új változata annak az egyezségnek, amelyet Izrael tavaly kötött az Egyesült Arab Emírségekkel. Ez azonban teljesen téves. Az Egyesült Arab Emírségek teljes békét ajánlott Izraelnek. A szaúdiakkal állítólag tárgyalt alku sokkal korlátozottabb.

Ennél is fontosabb, hogy az Egyesült Arab Emírségekkel való teljes körű diplomáciai és gazdasági kapcsolatokért cserébe Izrael beleegyezett abba, hogy ideiglenesen felfüggeszti azt a tervét, hogy törvényeit alkalmazza Júdea és Szamária egyes részein Donald Trump akkori elnök béketervének előmozdítása érdekében. Izrael bármikor dönthet a felfüggesztés megszüntetéséről és a szuverenitási terv végrehajtásáról.

„Magyarország jelentős szerepet játszhat az Ábrahám-egyezmények sikerében”

A Jared Kushner által alapított Ábrahám-egyezmények Intézet vezetőjével Megyeri A. Jonatán beszélgetett a megállapodások fontosságáról, Magyarország szerepéről és az egyezmények bővítésében rejlő potenciálról.

Jelen esetben azonban Izrael engedménye visszavonhatatlan, függetlenül attól, hogy ki vezeti a kormányt Jeruzsálemben. Itt nem arra kérik Izraelt, hogy függessze fel a terveit.

A Biden-kormányzat azt kéri Izraeltől, hogy engedje meg az Egyesült Államoknak, hogy aláássa Izrael szuverén jogát és Jeruzsálem feletti ellenőrzését azáltal, hogy a palesztinoknak hatalmat ad, hogy amerikai támogatással megkérdőjelezzék és aláássák Izrael jeruzsálemi önkormányzati és nemzeti működésének minden aspektusát.

Ezzel elérkeztünk a második „ajándékhoz”, amelyet a Biden-kormányzat a jelek szerint Izraelnek kínál – korlátozott vízummentesség az izraeli turisták amerikai beutazásához. Maga az ajánlat inkább az amerikaiak megvetésének, mint az Izrael iránti jóakaratnak a kifejezése. Egyetlen ország sem engedi el a fővárosa feletti szuverenitását azért, hogy állampolgárai könnyebben nyaralhassanak Amerikában.

Ahogy McKeon is elismerte, Jeruzsálem sorsa Izrael kezében van. A kormánynak fel kell ismernie, hogy semmilyen ajánlat – különösen nem a mostani abszurd ajánlat – nem éri meg a főváros feláldozását.

Borítókép: Kristoffer Trolle/Flickr

Caroline Glick: Biden Izrael ellenségei mellé állt 

Az amerikai-izraeli publicista szerint „a Biden-kormányzat az Egyesült Államok Izrael iránti hagyományos támogatását olyan politikával cserélte fel, amely az ellenségei támogatására épül”.