A Hezbollah izraeliek ellen tervezett terrortámadást Cipruson, vádat emelnek az elkövetők ellen

Az azerbajdzsáni állampolgárságú fővádlottnak állítólag a Hezbollahhoz kötődő képek voltak a telefonján, a gyanúsítottak tárgyalása decemberben kezdődik – írja a The Times of Israel.

A ciprusi hatóságok pénteken vádat emeltek hat gyanúsított ellen, akik állítólag izraeli célpontok megtámadását tervezték a Földközi-tenger keleti részén fekvő szigeten.

A vádlottak közül a fő gyanúsított, Orkhan Aszadov, egy 38 éves azerbajdzsáni állampolgár. Őt és az ügyben megvádolt három pakisztáni férfit azzal vádolják, hogy terrorcselekmények elkövetése céljából akartak Ciprusra utazni.

A Politis napilap szerint a gyanúsítottak egy kivételével mindannyian Cipruson élő izraeliek megölését tervezték.

A vádiratban szereplő vádak túlnyomó többsége Aszadov ellen szól, többek között hamis útlevelek használata és pénzmosás miatt. A vádirat szerint az év elején 40 ezer dollárt kapott a terrorcselekmény végrehajtásához.

A Politis szerint Aszadov a rendőrségnek adott kihallgatásán, mielőtt jogi képviseletet kapott volna, állítólag azt mondta a nyomozóknak, hogy a pénzt egy csak „Mohammed” néven megnevezett férfitól kapta, aki azt mondta neki, hogy menjen Ciprusra, és félemlítsen meg izraeli üzletembereket, akik nagy összegekkel tartoznak neki.

Aszadov telefonján azonban állítólag a Hezbollah libanoni terrorcsoporttal kapcsolatos képeket is találtak.

Az egyik pakisztáni gyanúsítottat, aki állítólag segített a többiek beszervezésében, azzal vádolták, hogy kapcsolatban állt egy Irán által támogatott, síita pakisztániakból álló milíciával, amely az Aszad-rezsim nevében harcol a szíriai polgárháborúban.

A bíró elrendelte, hogy a gyanúsítottakat az eljárás végéig őrizetben tartsák. A tárgyalás december elején kezdődik.

Az állítólagos támadási tervekről október elején röppentek fel hírek, miután Aszadovot letartóztatták izraeliek elleni támadás tervének gyanújával. Aszadovnál állítólag fegyver és hangtompító volt, amikor letartóztatták.

Polgárháborús hangulat Libanonban, egymásnak feszülnek a keresztény és síita frakciók

A Libanoni Erők (LF) nevű keresztény párt vezetője visszautasította a Hezbollah síita mozgalom vádját, miszerint ő provokálta volna ki a bejrúti lövöldözést.