Kisebb háború váró pánik tört ki, miután Kína étel felhalmozásra szólított fel

Az a kormányzati ajánlás a kínaiaknak, hogy raktározzanak el ételeket, pánikszerű vásárlásokat és internetes spekulációkat váltott ki: Kína háborúzni készül Tajvannal?

A válasz valószínűleg nem, a legtöbb elemző szerint a katonai összecsapás még elkerülhető, de a pánik jól illusztrálja, hogy az emberek már félnek ettől a lehetőségtől – számolt be az Associated Press.

Tajvan egy saját kormányzattal rendelkező 24 millió lakost számláló sziget, amit Kína renegát provinciának tekint, amit saját uralma alá akar vonni. Az elmúlt időben növekedett a feszültség Tajvan és Kína között, a kínaiak veszélyesen közel mentek a sziget légteréhez.

A megkérdezett pekingi lakosok nem tartanak háborútól viszont elismerték, hogy érzik és látják, hogy egyre feszültebb a hangulat. A többség támogatja, hogy újra kínai törvények alá legyen vonva a sziget.

Kína szerte sokkal inkább tartanak a regionális lezárásoktól, miután a koronavírus járvány újra terjedni kezdett több provinciában.

A kormány leakarta csendesíteni a pánikot, és bejelentette, hogy nem lesz élelmiszerhiány. A sárga jelzésű sorok a szupermarketben arra figyelmeztetik a vevőket, hogy ne halmozzák fel az ott található élelmet.

Az online spekuláció a Kereskedelmi Minisztérium hétfő este közzétett közleményével kezdődött. Egy sor arra ösztönözte a családokat, hogy rakjanak el néhány szükséges ételt a mindennapi élethez és a vészhelyzetekhez.

Ez elég volt ahhoz, hogy beinduljon a felhalmozás, és a közösségi médiában vita robbant, hogy a minisztérium azt jelezheti az embereknek, hogy készletezzenek fel a háborús időkre.

A kínai állami média az elmúlt időben gyakran foglalkozott Tajvannal.

Más fejlemények is táplálták a háborús spekulációkat. Egy személy megosztott egy képernyőképet a családok számára ajánlott sürgősségi felszerelések listájáról, amelyet a kormány augusztusban adott ki Hsziamenben, egy part menti városban egy távoli tajvani sziget közelében.

Egy ellenőrizetlen jelentés szerint – amelyet szerdán egy katonai kötődésű közösségi oldal cáfolt – a veteránokat visszahívták a szolgálatba, hogy felkészüljenek a harcra.

Nehéz felmérni, hányan értelmezték a bejelentést a háború lehetséges előzményeként, de a reakció elég erős volt ahhoz, hogy másnap az állami média reagált.

Az Economic Daily, a kormány tulajdonában lévő újság szerint az embereknek nem szabad ennyire elengedni fantáziáját, és kifejtette, hogy a tanács azoknak szól, akiknek hirtelen be kell zárkóznia a COVID-19-járvány miatt.

A Tajvanért folytatott háború nem megnyerhető Amerika számára – állítja egy szakértő

Ha Amerika tanult afganisztáni és vietnami kudarcából, akkor alaposan meg kell fontolnia, hogy érdemes-e beavatkoznia Kína és Tajvan konfliktusába.