A Hezbollah elleni háborúra készül az IDF

Egy nemrég tartott gyakorlatozás során a Kivati dandár Namerekkel együtt harchelyzeteket szimulált, és ez volt az első alkalom, hogy a teljes dandár a páncélozott csapatszállító járművekkel gyakorlatozott.

Október utolsó napján Izrael országos próbát tartott, amely során a hazai fronton felkészültek egy esetleges krízisre, amelyet a Hezbollah rakétatámadásai alatt élne át a lakosság. A sereg a májusi gázai eseményekből igyekezett levonni a tanulságokat, hogy hogyan tudna Izrael egyszerre reagálni a rakétákra és a vegyesen lakott városokban az arab lakosság felkelésére. Májusban ugyanis komoly gondot jelentettek az összecsapások az izraeli arab és zsidó lakosok között – írja a National Interest.

Más problémákkal is szembe kell néznie Izraelnek. Irán megvádolta a zsidó államot és az Egyesült Államokat, hogy kibertámadást hajtottak végre a gázolaj hálózatuk ellen, ezért az ország egy esetleges kiberháborúra is igyekszik felkészülni.

Az egy héten át tartó hadgyakorlat október 31-én kezdődött, és elsősorban azt szimulálta mi történne, ha több ezer rakétát lőnének ki Izraelre Libanon irányából.

Két héttel a gyakorlat előtt az Izraeli Védelmi Erők a gyalogos csapataikkal különleges hadgyakorlatot tartottak, amely során együtt készült a Givati dandár, a páncélos egységek, a légvédelem, a légierő, a hírszerzés és a mérnöki szakasz. Több ezer katona a Givati dandár harcoló egységeivel együtt, valamint a páncélosok és a légvédelem multidimenziós harcot szimuláltak.

Nem ez volt az első ilyen hadgyakorlat más egységek próbálták összehangolni az új taktikát. Tavaly az izraeli Golani gyalogdandár a 7. páncélosdandár mellett gyakorolt ​​a Golánon.

Idén októberben a Givati ​​egységek használták az új Namer páncélost. Golaninak már vannak Namerei, a Givati ​​pedig a második dandár, amely a hatvantonnás járműveket használja. A járművek külseje ismerős Izraelben, mert a Merkavi IV harckocsi alvázára épülnek. Az erősen páncélozott jármű az elöregedett izraeli M113-as APC-ket váltja.

A páncélozott jármű használata javítja a katonák védelmét és szállítását.

A gyakorlat Izrael északi részén zajlott a Jordán folyóra néző Ros Pina és a Golan Katzrin között. A Golán ezen területe régóta az izraeli háborúk frontvonala, itt folyt a leghevesebb harc 1967-ben és 1973-ban. Még mindig tele van a terület régi aknamezőkkel és régi erődökkel, amelyeket az 1960-as és 1970-es években használtak. A Szíria elleni háborúk során elszenesedett tankok és APC-k szintén meg-megszakítják a tájat. Izrael gyakran használja ezt a területet kiképzésre. Egy álfalu és más kiképző létesítmények is láthatók az utakról, valamint az új szélturbinák, amelyek most a Golán hegygerincén találhatóak. Ez a kontrasztok tája, a drúz falusiak almaültetvényeitől a szíriai határ közelében gyakorlatozó páncélozott egységekig.

Hirtelen fog kirobbanni a következő libanoni háború

A Hezbollah ereje a meglepetés ereje. Nem lesz előjáték. A következő háború úgy fog kezdődni, mint az előző, minden egyszerre indul, mikor úgy tűnik, hogy nem is történik semmi – írja Matti Friedman a Tablet magazinban.