Izrael egy óriási, radarral felszerelt léggömböt fejlesztett ki az amerikaiakkal

Izrael egy hatalmas rakéta- és légi jármű-észlelő rendszerrel felszerelt léggömböt készül felbocsátani északon – közölte szerdán a védelmi minisztérium.

A radaralapú rendszer bevetése arra szolgál, hogy az izraeli légierő javítsa az ország légvédelmét, különösen északon, az iráni drónok és pilóta nélküli repülőgépek megnövekedett jelenléte miatt – írja az Ujkelet.live

A „Sky Dew”-nak (Égi Harmatnak) elnevezett légballont a nagy hatótávolságú rakéták, pilóta nélküli repülőgépek és drónok észlelésére fogják használni.

Or Heller אור הלר on Twitter: „וידאו מערכת ״טל שמיים״ שהוצבה הבוקר אי שם בצפון. סנסור אווירי שישדרג את יכולות משרד הבטחון וחיל האוויר לגלות טילי שיוט ומלטים איראנים. pic.twitter.com/9Fen6evB3Y / Twitter”

וידאו מערכת ״טל שמיים״ שהוצבה הבוקר אי שם בצפון. סנסור אווירי שישדרג את יכולות משרד הבטחון וחיל האוויר לגלות טילי שיוט ומלטים איראנים. pic.twitter.com/9Fen6evB3Y

Izraelnek már van radarrendszere a fenyegetések észlelésére, de a légballon célja, hogy kiegészítse és javítsa a meglévő képességeket.

,,A magasított érzékelőrendszer jelentős technológiai és működési előnyt biztosít a fenyegetések korai és pontos észleléséhez” – mondta Boaz Levy, a rendszer fejlesztésében közreműködő Israel Aerospace Industries vezérigazgatója.

A ballont az Izraeli Rakétavédelmi Szervezet és az Egyesült Államok Rakétavédelmi Ügynöksége közösen fejlesztették ki. Az elmúlt hónapokban átesett a végső tesztelésen, és előkészítették a bevetésre.

Jon Hill admirális, az Amerikai Rakétavédelmi Ügynökség igazgatója azt mondta, hogy a rendszer célja Izrael „minőségi katonai előnyének” megerősítése, ez a szakkifejezés az ország felsőbbrendűségére utal a régióban, amelyet az Egyesült Államoknak jogilag kötelessége fenntartani.

Az izraeli hadsereg attól tart, hogy az elkövetkező években próbára tehetik ezt a fölényt, mivel iráni gyártmányú és tervezésű drónok és robotrepülőgépek árasztják el a Közel-Keletet, amik nagyobb veszélyt jelentenek Izraelre, mint azok a gyakran házilag készített rakéták, amelyekkel a térség terrorcsoportjai eddig rendelkeztek.

Miért az izraeli Merkava a valaha gyártott egyik legjobb harkocsi?

A Merkavát („Szekér”) néven először 1979 májusában mutatták be. Az új páncélos nem hasonlított semmihez, amit más hadseregek, különösen az Egyesült Államok és a Szovjetunió korábban használt volna.