Az árak még drasztikusabb növekedésére számítanak a Wall Streeten

A Biden-kormányzat és a Federal Reserve (Fed) továbbra is az infláció csökkenésére számítanak. A Wall Street szerint tévednek.

A pénteken megjelent adatok megerősítették az amerikaiak aggodalmait: az infláció továbbra sem tűnik el – írja a Business Insider.

A személyi fogyasztási kiadások árindexe szeptemberben 0,3%-kal, éves szinten pedig 4,4%-kal emelkedett, és ezzel a világháború óta nem látott szintet ért el.

A legutóbbi inflációs jelentés ütközik a Fed és a Fehér Ház által a 2021-es év során megosztott jelentésekkel. Mindketten azt állították, hogy a magas infláció átmeneti lesz, és a gazdaság helyreállásával lecsökken.

Október utolsó napjaiban azonban a kötvénybefektetők nagy téteket tettek arra, hogy a Fed a vártnál korábban emeli a kamatlábakat, ami annak beismerését jelentené, hogy a magasabb infláció veszélye tartósan fennáll.

Mivel a kereskedők a rövid lejáratú kötvényeket eladták, és hosszú lejáratú államadósságot vásároltak, a kétéves és a 10 éves kincstári hozamok közötti különbség – más néven a hozamgörbe – 2020 nyara óta a legnagyobb mértékben ellaposodott, amikor is az infláció először kezdett megugrani.

Más szóval: „A kötvénypiac egyértelműen azt mutatja, hogy az inflációs nyomás erősödik, ami aggasztja a befektetők egy részét, és ez a dollárba való menekülést váltja ki” – mondta Ed Moya, az Oanda vezető elemzője pénteki jegyzetében.

A kötvénypiac szorosan követi az inflációs jeleket. Amikor az infláció várhatóan felgyorsul, a befektetők magasabb hozamokat követelnek a gyorsabb árnövekedés ellensúlyozására. A lapos hozamgörbe azt sugallhatja, hogy a befektetők rövid távon magasabb inflációra számítanak.

A piac inflációs várakozásait a legvilágosabban a kincstári inflációval védett értékpapírok, vagyis a TIPS-ek mutatják. Ezek az eszközök kiküszöbölik az inflációs kockázatot, és mint ilyenek, magasabb hozamokkal büszkélkedhetnek, amikor az árnövekedési félelmek erősödnek.

Mivel a globális ellátási láncok válsága az ősz folyamán egyre súlyosbodik, a befektetők sokkal magasabb hozamokat követelnek egy újabb inflációs válság esetén.

A kötvénypiac is a Fed intézkedéseitől függ. A központi bank módosítja a szövetségi alapkamatlábat, hogy kordában tartsa az inflációt és segítse a gazdaságot a visszaesés idején. A kamatemelések magasabb kincstári hozamokat eredményeznek, mivel a befektetők a magasabb kamatlábakkal egyidejűleg magasabb hozamokat követelnek. Ha a kereskedők úgy gondolják, hogy a Fed a tervezettnél korábban emeli a kamatokat, a kötvényhozamok általában emelkednek.

A Fed várhatóan bemutatja a sürgősségi eszközvásárlások szűkítésére vonatkozó tervét, de ha további lépéseket tesz a támogatás visszavétele felé, akkor igazat adhat a kötvénykereskedőknek.

A Fehér Ház tartja magát, de a nyomás egyre nő.

A Biden-kormányzat ennek ellenére nem változtat a politikáján. Az infláció 2022 közepére bizonyosan csökkenni fog, mondta Janet Yellen pénzügyminiszter október 24-én.

A Bloomberg vasárnapi kérdésére, hogy aggódik-e a laposabb hozamgörbe miatt, azt mondta: „Nem, én nem. Szerintem egy jó, szilárd fellendülést fogunk látni” – mondta. „A munkanélküliségi ráta jelentősen csökkent, és ez semmiben sem hasonlít a 2008-as pénzügyi válság utáni fellendüléshez.”

A Wall Street legnagyobb bankja is úgy véli, hogy a mostani lépés csak átmeneti átrendeződés. A görbe elülső végének árai „túlzottnak tűnnek”, és a hosszabb lejáratú kincstárjegyeknél „hiányzik a túllépés” – írták nemrég a JPMorgan elemzői Marko Kolanovic vezetésével.

A bank szerint a piac túlreagált, és az árak nem teljesen racionálisak. „Nem sokat olvasunk ki fundamentálisan a közelmúltbeli hozamgörbe ellaposodásából [a hazai piacon], és úgy gondoljuk, hogy a legvalószínűbb magyarázatok technikaiak” – mondta a csapat, utalva az olyan időszakos trendekre, mint a hónap végi portfólió-kiigazítás.

November első kereskedési napja másra utalt. A hozamgörbe hétfőn tovább laposodott, ami azt jelezte, hogy több befektető vásárolt az inflációs kereskedésből.

Miközben az ellátási lánc válsága és a globális energiaválság tombol, egyre többen fogadnak a Fehér Ház ellen.

Jack Dorsey: A hiperinfláció mindent meg fog változtatni

Minden – az élelmiszerektől a bérleti díjon át a műkarácsonyfákig – annyira megdrágult, hogy tanúi lehettünk egy inflációs hisztéria kialakulásának.