Jack Dorsey: A hiperinfláció mindent meg fog változtatni

A Bitcoin gondolkodó és Big Tech vezérigazgató, Jack Dorsey bejelentkezett a Twitter-fiókjára, hogy tweetelje az elképzelhetetlent: „A hiperinfláció mindent meg fog változtatni. Most történik mindez” – írja az UnHerd.

Hogy mi késztette Dorsey-t arra, hogy úgy gondolja, máris ilyen szörnyű helyzetben vagyunk, nem tudni, de valószínűleg arra reagált, hogy a pénzügyi média kiterjedten tudósít az egekbe szökő fogyasztói árinflációról. Több mint egy évnyi, egyesek által gazdasági fellendülésnek nevezett időszak után az amerikai fogyasztói árindex 2008 óta a legmagasabb szintet érte el, és nem mutatja a megállás jeleit.

Minden – az élelmiszerektől a bérleti díjon át a műkarácsonyfákig – annyira megdrágult, hogy tanúi lehettünk egy inflációs hisztéria kialakulásának, ahol szinte minden közgazdász, piaci elemző és Twitteres pénzügyi-szakértő már nem hisz a Federal Reserve és a Biden-kormányzat „az infláció csak átmeneti” narratívájában.

Hayek és Milton Friedman eszméit képviselve a bitcoinosok azzal érvelnek, hogy a Fed drasztikusan megnövelte az amerikai dollárkínálatot, ami nem csupán az árak féktelen emelkedéséhez vezetett, hanem – ahogy Dorsey írja – megteremtette a hiperinfláció előszobáját.

jack on Twitter: „Hyperinflation is going to change everything. It’s happening. / Twitter”

Hyperinflation is going to change everything. It’s happening.

Ez nem ilyen egyszerű. Annak ellenére, hogy sokan kiemelik, hogy a Federal Reserve az elmúlt évben az összes amerikai dollár több mint „35%-át” „nyomtatta”, az amerikai gazdaságban még nem volt veszélyes, tartósan fennálló infláció, nem is beszélve a Weimari Köztársasághoz hasonló helyzetről. És ahhoz, hogy megtudjuk, miért, meg kell értenünk, hogy mivé vált a „pénznyomtatás” a 21. században.

A valóságban a „pénznyomtatás” nem más, mint hogy a központi bankok tartalékokat hoznak létre, és azokat államkötvények vásárlására használják, amelyeket készpénzre cserélnek a pénzintézetekkel, amelyek később az így szerzett pénzeszközöket a fogyasztóknak történő hitelezésre használják fel.

Mivel azonban a reálgazdasági tevékenység szinte teljesen összeomlott, ennek a pénznek a nagy része egyre inkább spekulatív eszközökbe áramlott, így nem a fogyasztói árak, hanem az olyan eszközök, mint a technológiai részvények és a Bitcoin hiperinflációs fellendülését idézte elő.

Amióta ez a „financializáció” az 1980-as években elkezdte átvenni az amerikai gazdaság irányítását, más deflációs erők is megjelentek, és az elit szemszögéből nézve ezek a belátható jövőben segíteni fognak a hiperinfláció leküzdésében. Többek között a csökkenő demográfiai számadatok, a gyors technológiai fejlődés és a gyártási kapacitás határán álló, szinte garantáltan folyamatos megrendelések miatt valószínű, hogy az infláció valóban átmeneti.

Borítókép: TED Conference/Flickr

Henry Kissinger: A mostani zűrzavaros időszak ugyanolyan, mint ami az első világháború előtt volt

„Párbeszéd hiányában azt várni, hogy minden oldalon bölcs döntések születnek majd, az nem más mint a jövőbe vetett hit, amit én nem fogadok el” – mondta Kissinger.