Síita terroristákra csapott le Izrael Szíriában

Izrael katonai célpontokra mért újabb csapást szerdán a szíriai főváros, Damaszkusz környékén, ahol az Irán-barát milíciák fegyver- és lőszerraktárai vannak – közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH).

Az állami SANA hírügynökség megerősítette, hogy Izrael rakétatámadást hajtott végre a fővárostól délre fekvő Zákija térségében. Az akció következtében csupán anyagi károk keletkeztek, de a pontos célpontokat a jelentés nem határozta meg.

A brit székhelyű OSDH, amely kiterjedt forráshálózattal rendelkezik a háború sújtotta Szíriában, azt írta, hogy az említett terület az Iránnal szövetséges milíciák fegyver- és lőszerraktárainak, valamint a szíriai hadsereg állásainak ad otthont.

Irán és az Irán-barát libanoni Hezbollah katonailag támogatja Bassár el-Aszad elnök rendszerét Szíriában, Izrael szomszédságában.

Az OSDH szombaton arról számolt be, hogy izraeli rakétacsapásokban Damaszkusz külvárosában öt Irán-barát harcos halt meg.

A szíriai háború 2011-es kitörése óta Izrael több száz csapást mért a szíriai kormány és Irán-barát szövetségesei állásai ellen. Izrael azt állítja, célja megakadályozni, hogy Irán megvethesse a lábát Szíriában, ugyanakkor hivatalosan ritkán erősítik meg, hogy az izraeli haderő hajtja végre ezeket a támadásokat.

Hátradőlhet Izrael vagy ismét fenyeget az Aszad-rezsim?

Egy erőskezű amerikai vezetés képes lenne megakadályozni Aszad rehabilitációját, de kérdés, hogy Biden szándékozik-e vagy képes-e ilyesmit tenni?