Elnézést kért Canterbury érseke a holokauszt-relativizáló kijelentése miatt

Justin Welby Canterbury érseke korábban úgy fogalmazott az éghajlatváltozás „végtelenül nagyobb népirtást” eredményezne, mint a holokauszt tette.


Canterbury érseke, Justin Welby bocsánatot kért, amiért a klímaválság jelentette fenyegetést a nácikhoz hasonlította, ugyanakkor azt mondta, hogy a politikai vezetők jelenlegi generációja „átkozott lesz” a történelemben, ha elbukik a COP26 csúcstalálkozó — ismertette a The Guardian.

Az érsek a BBC-nek Glasgow-ban adott interjújában úgy fogalmazott, hogy a konferencia súlya irtózatos.

„Két generáció múlva is emlékezni fognak rájuk erről a két hétről és valószínűleg csak erről a két hétről”

— nyilatkozta.
Mint összefoglalta: „Bármiben lehettek zseniálisak, azonban átkozottak lesznek mégis, ha nem alakítják sorsunkat megfelelően a héten. Lehetnek szemetek minden másban, amit valaha tettek. De ha ezt helyesen teszik, a mai gyerekek áldani fogják őket 50 év múlva”.

Justin Welby-t — aki korábban olajipari vezető volt még az egyházba lépés előtt — az „átkozott” szóról is kérdezték, aki úgy fogalmazott vele kapcsolatban, hogy: „Tudatosan erős szó volt. Így az emberek sokkal erősebben fognak beszélni a témáról,

hasonlóképp, mint a ’30-as évek politikusairól, azokról apolitikusokról, akik figyelmen kívül hagyták a náci Németországban történteket, ugyanis ez generációkon keresztül fog ölni szerte a világon és nem lesz módunk ennek elkerülésére”.

Arra a kérdésre, hogy az éghajlatváltozás elbagatellizálása súlyosabb kudarc lenne-e, mint az, hogy valaha megtörténhetett a soá, Welby azt mondta: „Ez végtelenül nagyobb léptékű népirtást tesz lehetővé. Nem vagyok benne biztos, hogy vannak fokozatai a népirtásnak, de a népirtásnak széles köre van és okozhatjuk közvetve, hanyagságból, meggondolatlanságból — amitől a népirtás népirtás marad, ami a végén minket, gyermekeinket és unokáinkat fogja fenyegetni”.

Később Welby egy tweetben bocsánatot kért. „Egyértelműen elnézést kell kérnem a szóhasználatom miatt, amit a COP26 helyzete súlyosságának aláhúzására használtam fel. Soha nem helyénvaló összehasonlítani a nácik szörnyűségeit más eseményekkel, sajnálom, hogyha megbántottam ezzel a zsidó közösségeket”.

Archbishop of Canterbury on Twitter: „I unequivocally apologise for the words I used when trying to emphasise the gravity of the situation facing us at COP26. It’s never right to make comparisons with the atrocities brought by the Nazis, and I’m sorry for the offence caused to Jews by these words. https://t.co/T0Be5rpnc1 / Twitter”

I unequivocally apologise for the words I used when trying to emphasise the gravity of the situation facing us at COP26. It’s never right to make comparisons with the atrocities brought by the Nazis, and I’m sorry for the offence caused to Jews by these words. https://t.co/T0Be5rpnc1

Az interjúban Welby-t arról is kérdezték milyen kötelezettséget vár el a COP26 vezetőitől, az érsek pedig azt mondta, hogy az egyik legfontosabb dolog az lenne, hogy elegendő pénzt gyűjtsenek össze a fejlődő országok számára.

„Minden erkölcsi gondolkodás onnan indul, hogy ha helyesen akarunk cselekedni, ahhoz egy dologra van szükség: pénzre”

— mondta. „Elérik-e a lekötött pénzösszegeket — az évi 100 milliárd dollárt — ami töredéke annak, amit a nagy bankválság idején, 2008-2009-ben fizettek ki — vajon el fogják-e érni azt a pénzösszeget, amivel már komolyan tudjuk venni a válságkezelést?”

Tombol a holokauszt-relativizálás Ausztráliában

Egyre több a holokauszt borzalmait relativizáló cselekedet Ausztráliában.

Címlapkép: Justin Welby, Durham anglikán püspöke a londoni Lambeth-palotában tartott sajtóértekezletén 2012. november 9-én, miután a brit miniszterelnök bejelentette, hogy őt jelölik az anglikán egyház legfőbb vallási méltóságába, Canterbury érsekévé. (Forrás: MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga)