Betiltják a horogkeresztet New York államban

Kathy Hochul, New York kormányzója kedden aláírta azt a jogszabályt, amely megtiltja a gyűlöletszimbólumok árusítását vagy megjelenítését közterületeken és az adófizetők által finanszírozott eszközökön — írja a JTA.

Anna M. Kaplan szenátor és Michaelle Solages Long Island-i képviselő, mindketten Long Islandről, egy tavalyi incidens után terjesztették elő a jogszabályt, amikor egy Long Island-i tűzoltóautón konföderációs zászlót helyeztek el, egy másik esetben pedig egy tűzoltóság ablakára függesztették ki azt.

A törvényjavaslat a gyűlöletszimbólumok közé sorolja többek között a fehér felsőbbrendűség, a neonáci ideológia vagy a Konföderáció jelképeit. Nem tartoznak ide azok a szimbólumok, amelyek „oktatási vagy történelmi célt” szolgálnak, például egy múzeumban vagy könyvben.

„A köztulajdon mindannyiunké, és ez az intézkedés kulcsfontosságú annak biztosítása érdekében, hogy a köztulajdonunkat ne használják a gyűlölet népszerűsítésére”

— mondta Kaplan sajtóközleményében.

„Az ember azt gondolná, hogy józan ésszel az adófizetők tulajdonát nem lehet gyűlöletkeltő platformként használni, de megdöbbentő módon nem volt olyan törvény a könyvekben, amely ezt kimondta volna – egészen mostanáig.”

A közvagyon fogalma alatt az iskolai körzet, a tűzoltókörzet, az önkéntes tűzoltóság vagy a rendőrség és az általuk használt, az adófizetők által finanszírozott felszerelések értendők.

A gyűlölet-bűncselekmények megelőzésével foglalkozó New York-i iroda szerint a horogkereszt ma az Egyesült Államokban leggyakrabban megjelenített gyűlöletszimbólumok közé tartozik. Az iroda együttműködött a Rágalmazásellenes Ligával, hogy forrásokat és történetet nyújtson az Egyesült Államokban gyakori gyűlöletszimbólumokról.

A NYPD Hate Crimes nyilvánossága arról számolt be, hogy idén a gyűlölet-bűncselekmények közel 35%-a volt antiszemita, ami a legmagasabb arány bármely csoport ellen. Az antiszemita gyűlölet-bűncselekmények száma New Yorkban 50%-kal nőtt a 2020-as év azonos időszakához képest.

„A rasszista, homofób és gyűlöletkeltő viselkedés közelmúltbeli és undorító növekedése soha nem lesz tolerálható New Yorkban”

— mondta Hochul sajtóközleményében.

„Nincs ok arra, hogy a gyűlölet szimbóluma valaha is látható legyen, nemhogy egy olyan rendőrségen vagy tűzoltóságon, amelynek feladata a közösség védelme”.

New York államban létezik egy törvény, amely tiltja a gyűlöletszimbólumok használatát állami tulajdonban. Ez a törvény 2020-ban szólásszabadsággal kapcsolatos kérdéseket vetett fel a polgári szabadságjogok hívei körében, akik megjegyezték, hogy még a gyűlöletkeltő beszéd kifejezése is védelmet élvez az alkotmány szerint, még állami tulajdonban lévő területen is. A Legfelsőbb Bíróság azonban a múltban helybenhagyta azokat a törvényeket, amelyek korlátozzák az állami és önkormányzati alkalmazottaknak azon jogait, hogy munkaidőben politikai beszédet tartsanak.

Hiába a panasz, nem kap új nevet a Swastika nevű falu

Nem kap új nevet a New York állambeli Swastika település annak ellenére, hogy nemrég panaszt tettek nevének terhelt történelmi vonatkozása miatt.