Hiába a panasz, nem kap új nevet a Swastika nevű falu

Nem kap új nevet a New York állambeli Swastika település annak ellenére, hogy nemrég panaszt tettek nevének terhelt történelmi vonatkozása miatt. 

A szvasztika (horogkereszt) egyike a legősibb jelképeknek, számtalan kultúrkörben használták.

Politikai és antiszemita töltését a 20. század elején kapta: Adolf Hitler a sarkára állított formában tette meg a szvasztikát a német nemzetiszocializmus jelképévé.

Az amerikai-kanadai határtól nagyjából 56 kilométerre délre lévő apró település, amely közigazgatásilag Black Brook városához tartozik, több mint egy évszázada viseli a Swastika nevet.

A városi tanács azonban nemrég a település esetleges névváltoztatásáról szavazott, miután egy arra járó New York-i megütközött a település nevén, mondván, hogy az sértő és tiszteletlen azoknak a második világháborús veteránoknak az emlékére nézve, akik a környező földekben nyugszanak.

A tanácstagok szeptember 14-én titkos szavazás keretében döntöttek a névváltoztatás elvetéséről.

swastika-2.jpg (815×480)
Swastika falu a magasból. Fotó: Google Maps

„Sajnáljuk, hogy néhány olyan ember, aki nem erről a környékről való és nem ismeri a közösségünk történetét, sértve érzi magát, amikor meglátja a település nevét” — írta Jon Douglass Black Brook-i illetékes, hozzátéve, hogy a közösség tagjai számára, akiket a testület képvisel, ez az a név, amelyet az őseik választottak.

Douglass szerint a település neve az 1800-as évekbeli telepesektől származik.

Egy 1977-es cikk szerint ugyanakkor a falut korábban Goodrich Millsként ismerték és csak 1913-ban lett Swastika, miután ez a név megjelent a helyi postahivatalon.

Berobbant a Covid-járvány a brooklyni haszid közösségekben

Meredeken emelkedik az új koronavírus-fertőzöttek száma azokban a városrészekben, ahol főleg haszid zsidók laknak, a hatóságok aggódnak.