Trump szerint „Izrael szó szerint birtokolta a kongresszust”

Az előző amerikai arról beszélt Ari Hoffman Show pénteki adásában adott interjújában, hogy „Izraelnek óriási hatalma volt a Kongresszusban– jogosan”.

Donald Trump, volt amerikai elnök az 570 KVI pénteki műsorában Ari Hoffmannak adott interjújában azt mondta, hogy „Izrael szó szerint birtokolta a Kongresszust” — számolt be róla a The Jerusalem Post.

EXCLUSIVE: Ari Hoffman interviews President Donald J. Trump

My exclusive interview on 570 KVI with President Donald TrumpLearn what happened behind the scenes of the ‘autonomous zone,’ what was the withdrawal from Afg…

Trump kijelentése a 10:27-11:10 percek között hallható.

Az interjú során Hoffman megemlítette Trumpnak, hogy vásárolt olyan kipát, amelyen az egykori elnök neve szerepelt, és amikor megkérdezte az eladót, hogy árulnak-e Joe Bidenes verziót, kinevetették.

Trump ekkor rácsapott a témára, és kifejtette, hogy a legnagyobb változás, amit a kongresszusban látott, az volt, hogy az Izrael befolyása alatt álló törvényhozóktól az Izrael-ellenes politikusok felé tolódott el a hatalom:

„Nos, tudják, a legnagyobb változás, amit a kongresszusban láttam, hogy Izrael szó szerint birtokolta a kongresszust – értsék úgy, 10 évvel ezelőtt, 15 évvel ezelőtt – és olyan erős volt, olyan hatalmas volt…! Ma már majdnem az ellenkezője”

– mondta Trump.

A volt elnök a kongresszus bizonyos baloldali progresszív képviselőire utalt, akiket azzal vádolt, hogy gyűlölik Izraelt. „Ott van AOC [Alexandria-Ocasio Cortez képviselő] és [Ilhan] Omar képviselő meg hozzájuk hasonló emberek, akik gyűlölik Izraelt, szenvedélyesen gyűlölik – ők irányítják a Kongresszust, és Izrael már nem jelent erőt a Kongresszusban, ez – úgy értem – ez egyszerűen elképesztő. Soha nem láttam még ilyen változást” – mondta.

„Izraelnek jókora hatalma volt – jogosan – a Kongresszus felett, most pedig már nincs. Igazából ez hihetetlen.”

Hoffman végig bólogatott erre a következtetésnek nehezen nevezhető megnyilvánulásra, majd azt válaszolta, hogy „ez tényleg egy váltás, amit a Demokrata Párton belül látunk”, mielőtt átváltott egy kérdésre Trump újranyitási stratégiájáról a Covid-19 világjárvány idején.

Trump ellenző kapva kaptak az alkalmon, hogy szavait félreértelmezve kijelentéseit antiszemita összeesküvés-elméletként tüntessék fel, miszerint az úgynevezett „Izrael-lobbi” – amelyet gyakran a zsidók eufemizmusaként használnak – irányítja az amerikai politikát az izraeli érdekek előmozdítása érdekében.

Amikor Trump hivatalban volt, az amerikai zsidók ideológiai vonalak mentén polarizálódtak a korábbi elnök támogatását illetően.

Bár az általános többség 2016-ban és 2020-ban is ellene szavazott, sok vallásilag szemlélődő és ortodox zsidó támogatta a kampányát.

Miközben kormányát nagyrészt támogatónak tekintették Izraellel és Benjamin Netanjahu, akkori miniszterelnök jobboldali kormányával szemben, a sokak által nacionalistának és populistának tartott Trumpot azzal vádolták, hogy udvarolt a fehér fajgyűlölőknek és más, a politikai bázisán belüli, zsidókkal szemben ellenséges jobboldali szélsőségeseknek, de legalábbis nem volt hajlandó elítélni őket.

A Trump-kormányzat kulcsszerepet játszott az Ábrahámi-egyezmények megszervezésében is,

amely egy sor diplomáciai megállapodás, amely az Izrael és a szomszédos arab országok, köztük az Egyesült Arab Emírségek és Bahrein közötti kapcsolatok normalizálását segíti elő.

Jared Kushner, aki az Ivankával kötött házassága révén Trump veje, kulcsszerepet játszott a Trump-kormányzat közel-keleti diplomáciai stratégiájában. Mind Kushner, mind felesége, Ivanka zsidó – Trump lánya áttért.

Miért nem kapott a Trump-Pompeo páros Nobel-békedíjat az Ábrahám-egyezményekért?

A 2020 szeptemberében aláírt Ábrahám-Egyezmény a legfontosabb megállapodás, amely 1948 óta született a Közel-Keleten.