Trump szerint „Izrael szó szerint birtokolta a kongresszust”

Az előző amerikai arról beszélt Ari Hoffman Show pénteki adásában adott interjújában, hogy „Izraelnek óriási hatalma volt a Kongresszusban– jogosan”.

Donald Trump, volt amerikai elnök az 570 KVI pénteki műsorában Ari Hoffmannak adott interjújában azt mondta, hogy „Izrael szó szerint birtokolta a Kongresszust” — számolt be róla a The Jerusalem Post.

– YouTube

Enjoy the videos and music you love, upload original content, and share it all with friends, family, and the world on YouTube.

Trump kijelentése a 10:27-11:10 percek között hallható.

Az interjú során Hoffman megemlítette Trumpnak, hogy vásárolt olyan kipát, amelyen az egykori elnök neve szerepelt, és amikor megkérdezte az eladót, hogy árulnak-e Joe Bidenes verziót, kinevetették.

Trump ekkor rácsapott a témára, és kifejtette, hogy a legnagyobb változás, amit a kongresszusban látott, az volt, hogy az Izrael befolyása alatt álló törvényhozóktól az Izrael-ellenes politikusok felé tolódott el a hatalom:

„Nos, tudják, a legnagyobb változás, amit a kongresszusban láttam, hogy Izrael szó szerint birtokolta a kongresszust – értsék úgy, 10 évvel ezelőtt, 15 évvel ezelőtt – és olyan erős volt, olyan hatalmas volt…! Ma már majdnem az ellenkezője”

– mondta Trump.

A volt elnök a kongresszus bizonyos baloldali progresszív képviselőire utalt, akiket azzal vádolt, hogy gyűlölik Izraelt. „Ott van AOC [Alexandria-Ocasio Cortez képviselő] és [Ilhan] Omar képviselő meg hozzájuk hasonló emberek, akik gyűlölik Izraelt, szenvedélyesen gyűlölik – ők irányítják a Kongresszust, és Izrael már nem jelent erőt a Kongresszusban, ez – úgy értem – ez egyszerűen elképesztő. Soha nem láttam még ilyen változást” – mondta.

„Izraelnek jókora hatalma volt – jogosan – a Kongresszus felett, most pedig már nincs. Igazából ez hihetetlen.”

Hoffman végig bólogatott erre a következtetésnek nehezen nevezhető megnyilvánulásra, majd azt válaszolta, hogy „ez tényleg egy váltás, amit a Demokrata Párton belül látunk”, mielőtt átváltott egy kérdésre Trump újranyitási stratégiájáról a Covid-19 világjárvány idején.

Trump ellenző kapva kaptak az alkalmon, hogy szavait félreértelmezve kijelentéseit antiszemita összeesküvés-elméletként tüntessék fel, miszerint az úgynevezett „Izrael-lobbi” – amelyet gyakran a zsidók eufemizmusaként használnak – irányítja az amerikai politikát az izraeli érdekek előmozdítása érdekében.

Amikor Trump hivatalban volt, az amerikai zsidók ideológiai vonalak mentén polarizálódtak a korábbi elnök támogatását illetően.

Bár az általános többség 2016-ban és 2020-ban is ellene szavazott, sok vallásilag szemlélődő és ortodox zsidó támogatta a kampányát.

Miközben kormányát nagyrészt támogatónak tekintették Izraellel és Benjamin Netanjahu, akkori miniszterelnök jobboldali kormányával szemben, a sokak által nacionalistának és populistának tartott Trumpot azzal vádolták, hogy udvarolt a fehér fajgyűlölőknek és más, a politikai bázisán belüli, zsidókkal szemben ellenséges jobboldali szélsőségeseknek, de legalábbis nem volt hajlandó elítélni őket.

A Trump-kormányzat kulcsszerepet játszott az Ábrahámi-egyezmények megszervezésében is,

amely egy sor diplomáciai megállapodás, amely az Izrael és a szomszédos arab országok, köztük az Egyesült Arab Emírségek és Bahrein közötti kapcsolatok normalizálását segíti elő.

Jared Kushner, aki az Ivankával kötött házassága révén Trump veje, kulcsszerepet játszott a Trump-kormányzat közel-keleti diplomáciai stratégiájában. Mind Kushner, mind felesége, Ivanka zsidó – Trump lánya áttért.

Miért nem kapott a Trump-Pompeo páros Nobel-békedíjat az Ábrahám-egyezményekért?

A 2020 szeptemberében aláírt Ábrahám-Egyezmény a legfontosabb megállapodás, amely 1948 óta született a Közel-Keleten.